Κυριακή των Βαΐων του 2006 ο Νίκος Αλιάγας στην πομπή με το τμήμα της Σταμνάς

Μέσω των social media ο διάσημος συμπατριώτης μας, Νίκος Αλιάγας στέλνει το μήνυμά του για την Επέτειο της Εξόδου του Μεσολογγίου. Άλλωστε ο Νίκος Αλιάγας σχεδόν κάθε χρόνο δίνει το παρόν στις εορταστικές εκδηλώσεις στο αγαπημένο του Μεσολόγγι, πολλές δε, είναι οι φορές που έχει συμμετάσχει στην πομπή της Εικόνας της Εξόδου.

Φέτος, λόγω της COVID-19, δεν βρίσκεται στο Μεσολόγγι με τη σκέψη του όμως να είναι εδώ και έτσι αναφερόμενος στο κορυφαίο γεγονός της Εξόδου στα Γαλλικά και στα Ελληνικά σημείωσε:

“10 avril 1826, après plusieurs années de siège des forces de l’Empire Ottoman, les habitants préfèrent mourir en héros et libérer la Grèce plutôt que de se rendre.

Un sacrifice qui changera le cours de l’Histoire. Cette année la marche funèbre et les commémorations ne se feront pas, mais le coeur n’oublie pas.

Leur soif de liberté reste comme un idéal qui ne retient pas la haine mais qui honore le sacrifice.


Φέτος το Μεσολόγγι δεν μπορεί να παρελάσει για τους ήρωές του, για τους Ελεύθερους Πολιορκημένους.

Αλλά η ψυχή και ο νους μας θα είναι εκεί, στα βήματα του πένθιμου εμβατηρίου, στον αναστεναγμό του Καψάλη, και στα ματωμένα και ιερά χώματα μας.

Η Ελευθερία ξεκινάει βαθιά στην ψυχή και δεν διαπραγματεύεται.

Από τα σπίτια μας θα προσευχηθούμε για τις ψυχές των πεσόντων, από τα σπίτια μας θα αφουγκραστούμε την θυσία τους, με σεβασμό και ευγνωμοσύνη.

«Τα μάτια μου δεν είδαν τόπον ενδοξότερον από τούτο το αλωνάκι» έλεγε ο εθνικός μας ποιητής, αυτό το αλωνάκι σκέφτομαι και ‘γω από μακρυά και παίρνω δύναμη.

Σας αγαπώ Μεσολογγίτες, σ’αγαπώ Ελλάδα. Κράτα γερά.”

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

#messolonghi 10 avril 1826, après plusieurs années de siège des forces de l’Empire Ottoman, les habitants préfèrent mourir en héros et libérer la Grèce plutôt que de se rendre. Un sacrifice qui changera le cours de l’Histoire. Cette année la marche funèbre et les commémorations ne se feront pas, mais le coeur n’oublie pas. Leur soif de liberté reste comme un idéal qui ne retient pas la haine mais qui honore le sacrifice. Φέτος το Μεσσολογγι δεν μπορεί να παρελάσει για τους ηρωές του, για τους Ελεύθερους πολιορκημένους. Αλλά η ψυχή και ο νούς μας θα είναι εκεί, στα βήματα του πένθιμου εμβατηρίου, στον αναστεναγμό του Καψάλη, και στα ματωμένα και ιερά χώματα μας. Η Ελευθερία ξεκινάει βαθιά στην ψυχή και δεν διαπραγματεύεται. Από τα σπίτια μας θα προσευχηθούμε για τις ψυχές των πεσόντων, από τα σπίτια μας θα αφουγκραστούμε την θυσία τους, με σεβασμό και ευγνωμοσύνη. «Τα μάτια μου δεν είδαν τόπον ενδοξότερον από τούτο το αλωνάκι» έλεγε ο εθνικός μας ποιητής, αυτό το αλωνάκι σκέφτομαι και γώ από μακρυά και παίρνω δύναμη. Σας αγαπώ Μεσσολογγίτες, σ’αγαπώ Ελλάδα. Κράτα γερά. #instanikos

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη nikos aliagas (@nikosaliagas) στις