Ήταν μεσημέρι της 9ης Σεπτέμβρη του 2003 όταν μαθεύτηκε στο Μεσολόγγι η είδηση του αιφνίδιου θανάτου του Τάκη Παλκογιάννη στην Αθήνα, ύστερα από καρδιακό επεισόδιο.
Μια είδηση που σκόρπισε, όπως ήταν αναμενόμενο, θλίψη στην τοπική κοινωνία διότι ο Τάκης Παλκογιάννης ήταν ο πολιτικός που υπηρέτησε με ανιδιοτέλεια το κοινό καλό του τόπου τόσο από τη θέση του δημάρχου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου την περίοδο 1995-98, όσο και ως δημοτικός σύμβουλος επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας τις περιόδους 1986 – 90 και 1999 – 02 αλλά και παλαιότερα μέσω συλλογικών προσπαθειών.
Η δημαρχιακή του θητεία, χωρίς υπερβολή μπορεί να χαρακτηριστεί, μια από τις καλύτερες, αν όχι η καλύτερη των τελευταίων πενήντα χρόνων για το δήμο, αφού κατά το διάστημα αυτό ολοκληρώθηκαν, σχεδιάστηκαν και προγραμματίστηκαν μια σειρά έργων που δημιούργησαν, τις προϋποθέσεις για την ουσιαστική επίλυση των βασικών αναγκών
της πόλης.
Ενδεικτικά υπενθυμίζουμε τις παρακάτω παρεμβάσεις:
- Ολοκληρώθηκε το έργο της υδροδότησης της πόλης του Μεσολογγίου, από τον Εύηνο δίνοντας τέλος σε ένα χρόνιο πρόβλημα της πόλης.
- Σχεδιάστηκε και ξεκίνησε η διαδικασία κατασκευής του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου, ώστε να δοθεί τέλος στο περιβαλλοντικό έγκλημα της ανεξέλεγκτης καύσης και απόθεσης των σκουπιδιών στην Κλείσοβα.
- Προτάθηκε και υιοθετήθηκε από το αρμόδιο υπουργείου δημοσίων έργων η κατασκευή των δυο νέων περιμετρικών και έτσι δόθηκε τέλος στο «μπάζωμα» της λιμνοθάλασσας και ταυτόχρονα η πόλη απέκτησε δυο νέες οδικές αρτηρίες εισόδου.
- Σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν οι πεζόδρομοι στο ιστορικό κέντρο του Μεσολογγίου δίνοντας μια νέα ταυτότητα στην πόλη.
- Ξεκίνησε από τη ΔΕΥΑΜ ο σχεδιασμός για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου αποχέτευσης και της ουσιαστικής λειτουργίας του Βιολογικού καθαρισμού, με αποτέλεσμα πλέον να σταματήσει η ανεξέλεγκτη διάθεση των λυμάτων στην Κλείσοβα.
- Σχεδιάστηκε και ξεκίνησε η κατασκευή του ποδηλατοδρόμου της Τουρλίδας.
Για να επιτευχθούν όμως οι παραπάνω δράσεις απαιτούνταν, η συνεργασία με όλες τις βαθμίδες της διοίκησης, μια συνεργασία που παρά, τις όποιες κομματικές διαφορές της εποχής, υπήρχε και μάλιστα σε βαθμό παρεξηγήσεως…
Από ότι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ο Τάκης Παλκογιάννης, ως δήμαρχος Μεσολογγίου συνεργάστηκε και πέτυχε πολλά από τα παραπάνω, με ανθρώπους της «απέναντι» κομματικής πολυκατοικίας, γιατί έβαζε πάνω από όλα το κοινό και όχι το κομματικό καλό.
Για να γίνουν οι νέες περιμετρικές και τα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης συνεργάστηκε με τον τότε υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Χρίστο Βερελή.
Για να γίνει ο ΧΥΤΑ συνεργάστηκε με τον τότε νομάρχη Γιάννη Βαϊνά,
τον τότε πρόεδρο της ΤΕΔΚ Θύμιο Σώκο και με τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κώστα
Λαλιώτη, εξασφαλίζοντας για το δήμο, ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ χρηματοδότηση ύψους 1 δις. Δραχμών!
Πέρα των παραπάνω η θητεία του ακόμη και σήμερα σχολιάζεται θετικά, για τις παρεμβάσεις που έγιναν για την βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας. Όλοι έχουν να θυμηθούν την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας, αλλά και τη συνολική διοικητική λειτουργία του δήμου.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε επίσης, ότι στη θητεία του υπήρξε εξυγίανση των δημοτικών αλυκών και ορθολογική χωρίς ελλείμματα διαχείριση της ΔΕΥΑΜ, ενώ από την τότε αντιπολίτευση κανένας αρνητικός λόγος, δεν είχε υπάρξει για την οικονομική διαχείριση του δήμου.
Μια ενδεικτική πρακτική που ακολουθήθηκε για την εξασφάλιση της διαφάνειας ήταν ο τρόπος των αναθέσεων για τα μικρά έργα του δήμου. Σε συνεργασία με τον τοπικό σύλλογο εργοληπτών καταρτίστηκε λίστα και κυκλικά δινόταν οι αναθέσεις σε όλα τα μέλη του συλλόγου, χωρίς να ευνοούνται οι «φίλα προσκείμενοι» στην παράταξή του.
Στη θητεία του ανέπτυξε συνεργασία εκτός των άλλων και με τον τότε δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η υποβολή πρότασης στην Ε.Ε. για την οικοτουριστική αξιοποίηση της Τουρλίδας, μια πρωτοβουλία που δυστυχώς δεν είχε
συνέχεια από την επόμενη δημοτική αρχή.
Παράλληλα με αυτά ως δήμαρχος προσπαθούσε για την ανάδειξη της πόλης σε πανελλήνιο επίπεδο μέσω συνεργασιών, δράσεων και πρωτοβουλιών.
Δεν θα ξεχάσουμε ότι το Μεσολόγγι το 1996 ήταν η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που έγινε διέλευση της Ολυμπιακής Φλόγας και στην συνέχεια τις επόμενες ολυμπιάδες καθιερώθηκε Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία.
Μάλιστα πλάνα από την υποδοχή της φλόγας στο Μεσολόγγι χρησιμοποιήθηκαν λίγο αργότερα για να υποστηριχτεί ο φάκελος της Αθήνας για την διεκδίκηση των αγώνων. Μια πρωτοβουλία που ήταν το αποτέλεσμα των σχέσεων συνεργασίας με την Ε.Ο.Ε..
Επίσης στο πομπικό σκέλος των Εορτών Εξόδου υιοθετήθηκε η πρότασή του για συμμετοχή αγήματος της Προεδρικής Φρουράς, κάτι που από το 1995 γινόταν συνεχώς μέχρι και πέρυσι…
Φυσικά για να συμβούν όλα τα παραπάνω μερίδιο είχαν και οι συνεργάτες του στη δημοτική αρχή που κατείχαν θέσεις ευθύνης, ο αείμνηστος Παναγιώτης
Γιαννόπουλος που καθόλη την τετραετία ήταν αντιδήμαρχος έργων και
οικονομικών, οι κυρίες Ροδάνθη Φλώρου και Κάκια Θεοδωράκη που διετέλεσαν
αντιδήμαρχοι πολιτιστικών, ο Νίκος Γκουβάτσος, που κι αυτός όπως και ο Γιάννης
Κατσαρός, καθόλη την τετραετία ήταν πρόεδροι στη ΔΕΥΑΜ και τις δημοτικές
αλυκές, αντίστοιχα και τέλος οι Παύλος Νίνης και Γιώργος Λύτρας που
ήταν πρόεδροι του δημοτικού συμβουλίου.
Κλείνοντας, το σημείωμα μας θέλουμε να τονίσουμε το πάθος και την αγάπη του αείμνηστου δημάρχου για την πόλη και τους πολίτες της, ένα πάθος και μια αγάπη που δεν περιοριζόταν στα κομματικά και παραταξιακά (σ.σ. του συνδυασμού του) στεγανά, με απώτερο στόχο την πρόοδο όλων.