Η σκέψη και μόνο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος,    να επιβραβεύσει το επίτευγμα του Μουσείου Άλατος με την διάκρισή του στην Ευρώπη,  αποτελεί έπαινο διότι αφουγκράστηκε τα ευμενή σχόλια της κοινωνίας και έσπευσε,  πριν από τον κάθε άλλο επίσημο φορέα, να τα εκφράσει με την διοργάνωση, μιας άκρως επιτυχημένης εκδήλωσης που όμοιά της δεν έχει ξαναγίνει.

Το πρώτο «μυστικό» της επιτυχίας ήταν  ότι επέλεξε ως κεντρικό ομιλητή μία εξέχουσα προσωπικότητα. Τον πολύ αγαπητό πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Η εκδήλωση της περασμένης Δευτέρας 3/6, , όπως είχε προαναγγελθεί, άρχισε κατά τα πρότυπα της “Διεξόδους” ακριβώς,  στις 8.30 το απόγευμα και η διάρκειά της ήταν τόση ώστε κανείς από το ασφυκτικά γεμάτο αμφιθέατρο της Περιφέρειας δεν  κοίταξε το ρολόι του.

Η αυλαία  άνοιξε χωρίς εισαγωγή αλλά με δύο καταπληκτικούς μουσικούς, έναν τρομπετίστα και έναν κιθαρίστα, που προϊδέασαν  το κοινό για το τι θα επακολουθούσε.

Πολλοί ήταν αυτοί που παρακολούθησαν την εκδήλωση από το φουαγιέ του αμφιθεάτρου του διοικητηρίου αφού είχε γεμίσει ασφυκτικά και οι οργανωτές είχαν φροντίσει ώστε να προβάλλεται εκεί η εκδήλωση.

Πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο αντιπεριφερειάρχης και οικοδεσπότης Θανάσης Μαυρομάτης ο οποίος, χωρίς ιδιαίτερες προσφωνήσεις και αναγνώσεις μηνυμάτων,  που είχαν συρρεύσει στο γραφείο του,  με έναν  δίλεπτο   πολύ ζεστό  λόγο   καλωσόρισε τους καλεσμένους.

 

Προκόπης Παυλόπουλος: «Μπροστά σε αυτό το δάκρυ σταματούν τα λόγια»

Η ομιλία του Προκόπη Παυλόπουλου εντυπωσίασε. Οι γνώσεις του για το αλάτι και  οι άπειρες λεπτομέρειες που γνώριζε για το Μουσείο Άλατος και τους ιδρυτές του, σε συνδυασμό με τον τρόπο εκφοράς του λόγου του, έκανε τους ακροατές να «κρέμονται» από τα χείλη του.

Αναφέρθηκε στο πως ένας και μόνο άνθρωπος μπορεί να μετατρέψει  ένα ερειπωμένο κτίριο σε μεγαλείο χαρακτηρίζοντάς το Μουσείο σαν ένα καράβι που άνοιξε τα πανιά του και με ούριο άνεμο ταξίδεψε διεθνώς φτάνοντας εκεί που υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι  ξέρουν να εκτιμούν.

Για τον λόγο αυτό στάθηκε ιδιαίτερα στο σκεπτικό της βράβευσης  που αναφέρει ότι πρόκειται για  «μουσείο γεμάτο καρδιά και ταπεινότητα που κάνει τη διαφορά.  Για μουσείο που  προωθεί την κοινή αίσθηση  της ιστορίας,  της βιομηχανικής κληρονομιάς και  της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Για μουσείο  ιδιαίτερα φιλόξενο, δυναμικό και ελκυστικό  που κάνει τους επισκέπτες να νιώθουν σαν το σπίτι τους».

Η κορύφωση της ομιλίας του ήταν  η  στιγμή που ανακοίνωσε  ότι η Ακαδημία Αθηνών στην ολομέλειά της την προηγούμενη εβδομάδα «οίκοθεν και ομοφώνως», όπως ιδιαιτέρως τόνισε, αποφάσισε ως  ελάχιστο χρέος  της  να  βραβεύσει το Μουσείο. Μία ανακοίνωση  που ενθουσίασε το ακροατήριο και εκφράστηκε με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα.

Τέλος μίλησε για το «δάκρυ» του φίλου του Νίκου Κορδόση με το άκουσμα  της βράβευσης  λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μπροστά σε αυτό το δάκρυ σταματούν τα λόγια». 

 

Νεκτάριος Φαρμάκης: “Ο τοπολάτρης Νίκος Κορδόσης, πρότυπο που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση”

Ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης μιλώντας  εκτός χειρογράφου με εξαιρετικά  ζεστό και οικείο λόγο ανέφερε ότι η εκδήλωση  είχε συμβολικό χαρακτήρα. Σκοπός  της δεν ήταν   απλά και μόνο να τιμήσει το Μουσείο γιατί αυτό, όπως είπε,  «αξιολογήθηκε και έφυγε… αφού το Μουσείο  δεν ανήκει πλέον στο Μεσολόγγι αλλά στον κόσμο».

Η εκδήλωση, είπε, οργανώθηκε για να τιμήσει στο πρόσωπο του ιδρυτή του Μουσείου  το «πρότυπο που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση».  Να τιμήσει «τον άνθρωπο που δείχνει τον δρόμο για τον πολιτισμό και που η αγάπη του για τον τόπο έχει μετατραπεί σε τοπολατρεία».

 

Νίκος Κορδόσης: “Το Μεσολόγγι μας έχει μέλλον!”

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δεκαπεντάλεπτη ομιλία του τιμώμενου. Επρόκειτο για μια άκρως συγκινητική εξιστόρηση του βίου του που διακόπτονταν συνεχώς   από χειροκροτήματα.

Μίλησε για τα παιδικά του χρόνια και τα ερεθίσματα που πήρε  από το  περιβάλλον που μεγάλωσε  αλλά και  από  ολόκληρη τη γειτονιά του, που την θεωρούσε σπίτι του. Μίλησε για το Μεσολόγγι και τους παλιούς κατοίκους του που ζούσαν χωρίς υπεροψίες και ατομικισμούς.

Μίλησε για τα διδάγματα που πήρε από αυτούς,  από  την αδελφή του και μέντορά του Ακακία  αλλά και για τον κοινό του δρόμο  που έχει χαράξει  με  την σύζυγό του Δέσποινα, την  σύντροφο τη ζωής του και συνοδοιπόρο του ονείρου του.

 

Ταυτόχρονα ο κ. Κορδόσης  έκανε μια αναφορά με ένα αισιόδοξο μήνυμα. “Το Μεσολόγγι μας, παρά την καταχνιά που οι συγκυρίες το έχουν φέρει να βιώνει σήμερα, έχει μέλλον. Λαμπρό μέλλον!. Το βλέπω μπροστά μου και το πιστεύω βαθύτατα” τόνισε, καταχειροκροτούμενος από το κοινό.

Τέλος μίλησε για τους συνεργάτες του τους οποίους ονόμασε «οικογένειά» του και στο τέλος παρακάλεσε τον περιφερειάρχη να επιδώσει, όπως και έγινε, το βραβείο  αντί αυτού   στα κορίτσια  του Μουσείου και την διευθύντριά  του  γιατί, όπως είπε,  αυτές είναι «η ψυχή» του Μουσείου και αυτές  το δικαιούνται.

 

Τέλος να σημειώσουμε ότι από τα  πιο συγκινητικά κομμάτια  της εκδήλωσης ήταν δύο στιγμιότυπα από την  προβολή ενός ολιγόλεπτου βίντεο της τελετής βράβευσης του Μουσείου στην Πορτογαλία.

Το πρώτο σχετίζονταν με την στιγμή που  ο πορτογάλος εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης άνοιξε το φάκελο της επιτροπής των αξιολογητών και ανακοίνωσε   ότι το βραβείο πηγαίνει στο “Salt Mouseum Greece”  και το δεύτερο  η στιγμή που  δείχνει τον Νίκο Κορδόση και την  γυναίκα του Δέσποινα Κανελλή αγκαλιασμένους πάνω στη σκηνή του θεάτρου του Πορτιμάο να κλαίνε  και από κάτω  εκατοντάδες αλλοδαπούς  εκπρόσωπους μουσείων  από 29 χώρες της Ευρώπης να τους χειροκροτούν, όπως το ίδιο έκαναν και οι εκατοντάδες συμμετέχοντες στην εκδήλωση  της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος που όρθιοι καταχειροκροτούσαν  τους ιδρυτές του Μουσείου και τους συνεργάτες τους.

                                     Δημήτρης Μαλαβέτας

 

 

Ο Νίκος Κορδόσης με τον Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας Γιώργος Δελμούζος