Ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μεσολογγίου η εκπαίδευση στην αντιμετώπιση αστικών πυρκαγιών 100 πυροσβεστών που υπηρετούν στην Αιτωλοακαρνανία.

Καθόλη τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας καθημερινά 20 πυροσβέστες έτυχαν υψηλού επιπέδου επιχειρησιακή εκπαίδευση στον εξομοιωτή αστικών πυρκαγιών γνωστό ως “Fire Dragon”.

Το “Fire Dragon” αποτελεί ένα χρήσιμο εκπαιδευτικό μέσο του Πυροσβεστικού Σώματος που δίνει τη δυνατότητα εκπαίδευσης του προσωπικού με απόλυτα ρεαλιστικό τρόπο στην αντιμετώπιση αστικών πυρκαγιών. Δηλαδή πυρκαγιές σε οικίες, καταστήματα, επαγγελματικούς χώρους κλπ.

Είναι ένα αυτοκινούμενο container μεταλλικής κατασκευής, μήκους περίπου 12 μέτρων, το οποίο αναπτύσσεται σε διαφορετικά επίπεδα που συνδέονται με εσωτερική κλίμακα.

Διαθέτει δυνατότητα περαιτέρω διαμερισματοποίησης του χώρου, ώστε να μπορούν να εκτελεστούν διαφορετικά σενάρια συμβάντων πυρκαγιάς και έρευνας-τα οποία επιλέγει ο χειριστής του Fire Dragon, ενώ διαθέτει πολλαπλά σημεία εντός του χώρου του, στα οποία υπάρχουν εστίες πυρκαγιάς διαφορετικής έντασης και έκτασης.

Ο εξομοιωτής χρησιμοποιεί προπάνιο για την προσομοίωση πραγματικής πυρκαγιάς, στις διάφορες θέσεις του οποίου υπάρχουν οι εστίες και γλυκερίνη για τη δημιουργία τεχνητού καπνού μέσω καπνογενητριών.

Διαθέτει μηχανικά, ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας τελευταίας γενιάς τα οποία διασφαλίζουν την πλήρη παρακολούθηση και τον έλεγχο της εκπαίδευσης των εκπαιδευόμενων εντός του, αλλά και την ασφαλή χρήση όλων των εγκαταστάσεών του κάθε φορά.

Η εκπαίδευση γινόταν σε ρεαλιστικές συνθήκες πυρκαγιάς σε κλειστό χώρο, αντιμετωπίζοντας υψηλές θερμοκρασίες (σ.σ. έως και 500 βαθμούς) και σχεδόν μηδενική ορατότητα.

Έτσι για πρώτη φορά οι πυροσβέστες που υπηρετούν στην Αιτωλοακαρνανία και στη Δυτική Ελλάδα γενικότερα, είχαν τη δυνατότητα αυτής της υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης, μετά την ικανοποίηση σχετικού αιτήματος της τοπικής διοίκησης  από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος.

Μάλιστα το γεγονός αυτό επεσήμαναν σε δηλώσεις τους τόσο ο διοικητής Π.Υ. Δυτικής Ελλάδας, Χριστόφορος Μπόκας, όσο και ο διοικητής Π.Υ. Αιτωλοακαρνανίας, Γιάννης Κουσαρίδας.

 

 

Την τελευταία ημέρα της εκπαίδευσης το παρών στις εγκαταστάσεις της Π.Υ. Μεσολογγίου έδωσε και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Μεσολογγίου, Σπύρος Διαμαντόπουλος, συνοδευόμενος από τον νεοεκλεγέντα δημοτικό σύμβουλο, Χρήστο Βούρβαχη. Κατά την επίσκεψη ο κ. Διαμαντόπουλος είχε εκτενή συζήτηση με τον διοικητή της Π.Υ. Γιάννη Κουσαρίδα για θέματα πολιτικής προστασίας.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ