Ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος σε μήνυμά του για την Εργατική Πρωτομαγιά αναφέρει: 

“Η 1η Μάη είναι μέρα τιμής στους αγώνες των εργαζομένων, που με τόλμη αλλά και βαρύ τίμημα κατάφεραν ν’ αλλάξουν τον κόσμο, διεκδικώντας ανθρώπινες και δίκαιες συνθήκες εργασίας.

Στα χρόνια που ακολούθησαν , οι αγώνες αυτοί κατάφεραν σταδιακά να δημιουργήσουν ένα ασφαλέστερο εργασιακό νομικό πλαίσιο με την κατοχύρωση δικαιωμάτων όπως η ισότητα, η αλληλεγγύη και η δημοκρατική επιλογή.

Σε ένα κόσμο διαρκώς μεταβαλλόμενο πολλές φορές με ραγδαίο τρόπο, η υπενθύμιση αυτών των κατακτήσεων ακόμη και στη συμβολική της διάσταση είναι αναγκαία και απαραίτητη για κάθε εργαζόμενο κι εργαζόμενη.

Ο δημιουργικός δημοκρατικός διάλογος και οι νόμοι προστασίας της εργασίας αποτελούν τις θεμελιώδεις βάσεις κάθε νέας κατάκτησης. Με σεβασμό και  εκτίμηση στην προσωπικότητα κάθε εργαζομένου,  δικαιοσύνη στους χώρους εργασίας και  ισότιμη αντιμετώπιση.

Τα θέματα όμως των αξιών και των αρχών, που ο κάθε ένας μας πιστεύει κι εφαρμόζει στο περιβάλλον της εργασίας του, είναι πρώτα απ’ όλα συνειδησιακά καταχωρημένα στην ψυχή του και μετά νομικά.

Ειδικά όταν έχουμε διαγράψει την δική μας αυτοδύναμη πορεία , έχοντας τους εργαζόμενους συμμάχους και σε συνθήκες συμπόρευσης για την καλυτέρευση των συνθηκών της ζωής μας. 

Στην εθιμική σημειολογική της σημασία, η Πρωτομαγιά επίσης συμβολίζει την αναγέννηση του φυσικού κόσμου γύρω μας και το πέρασμα στην επόμενη φάση του κύκλου της ζωής. Η φύση μας δίνει το κίνητρο να ταυτιστούμε μαζί της. Άλλωστε είμαστε μέρη της κι ακολουθούμε τους διαχρονικούς ρυθμούς της.

Ίσως τη φετινή χρονιά να έχουμε ένα λόγο παραπάνω…..

Καλή Πρωτομαγιά σε όλους !!!