Στις ακραίες για την εποχή θερμοκρασίες αναφέρθηκε στην ενημέρωσή του ο Σ. Τσιόδρας, ο οποίος έκανε ξεκάθαρο ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και η έκθεση στον ήλιο δεν «σκοτώνουν» τον ιό. «Μπορούμε να κολλήσουμε τον ιό ανεξάρτητα από τις εξωτερικές θερμοκρασίες. Η άμεση έκθεση στον ήλιο και η θερμοκρασία πάνω από 25 βαθμούς δεν έχει προληπτική δράση απέναντι στον κορονοϊό» ανέφερε ο Σ. Τσιόδρας εν όψει του ζεστού τριημέρου, κατά το οποίο αναμένεται αρκετοί πολίτες να αναζητήσουν δροσιά στις παραλίες, καταλήγοντας «ας προσέξουμε να έχουμε υγιεινές στρατηγικές αυτές τις ημέρες. Να παραμείνουμε ψύχραιμοι, σοβαροί, να δείξουμε συνέπεια, να βοηθήσουμε όλοι μαζί να ορθοποδήσουμε. Η αλλαγή της συμπεριφοράς που μας επιβάλει ο νέος ιός δεν είναι καταναγκαστικό μέτρο είναι μέτρο προστασίας όλων».

Ο κος Τσιόδρας ξεκαθάρισε ότι ο λόγος που δεν έχουμε ακόμα εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα είναι όχι γιατί ο ιός έχασε τη δύναμή του αλλά γιατί με τη συμπεριφορά μας, με την τήρηση των μέτρων, κρατήσαμε την κυκλοφορία του σε χαμηλά επίπεδα και σιγά σιγά αν μείνουμε έτσι σβήνει, αλλά όμως δεν έχει εξαφανιστεί.

 

Αν το 60-70% του πληθυσμού στη χώρα μας συμμορφωθεί με τα μέτρα θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε μια καλή εικόνα όσον αφορά τον κορονοϊό

«Εστίες με ευάλωτους πληθυσμούς όπως οι οικισμοί Ρομά στη Λάρισα και αλλού, χώροι φιλοξενίας προσφύγων, οι φυλακές, οι οίκοι ευγηρίας απαιτούν ειδικές στρατηγικές και συνεχή επαγρύπνηση, επιτήρηση, παρακολούθηση και άμεση παρέμβαση σε επείγουσες καταστάσεις» τόνισε ο Σ. Τσιόδρας.

Ξέρετε πόσο καιρό θα πάρει να μειώσουμε μία επιδημία που αφορά 1000 άτομα σε μια περιοχή και να την φθάσουμε σε μονοψήφιους αριθμούς, διερωτήθηκε. «Να κατεβάσουμε, δηλαδή, το περίφημο Ρ0 στο 0,5 ώστε να σβήσει; Θα πάρει περίπου 30-35 μέρες παίρνοντας όλα τα μέτρα. Εξακολουθεί λοιπόν να παραμένει δρόμος αντοχής. Μακάρι να υπάρξει κάποια τεράστια αλλαγή στον ιό που θα ανατρέψει τις ισορροπίες».

Όμως αυτό δεν φαίνεται πιθανό αυτή τη στιγμή, όπως υποστήριξε, και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουμε να ανιχνεύουμε μεμονωμένα περιστατικά της νόσου και επιδημίες και να τις καταπολεμούμε στις τοπικές τους εστίες. «Με ανησυχεί να μη γίνει πρακτικά αδύνατο αυτό έχοντας ταυτόχρονα πολλαπλές επιδημίες σε πολλά μέρη, οι οποίες θα ξαναδοκιμάσουν την επάρκεια του συστήματος, την άρση των μέτρων, τη δυνατότητα να επιστρέψουμε σε μερική κανονικότητα. Δεν τελείωσε η πανδημία», τόνισε με έμφαση ο Σ. Τσιόδρας και επισήμανε ότι είναι πρόωρο να πούμε ότι η πανδημία τελειώνει στη χώρα μας.

Όπως ανέφερε είναι σωστότερο να πούμε ότι έχει υποχωρήσει το πρώτο κύμα αλλά σίγουρα δεν τελείωσε. Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν «το 60-70% του πληθυσμού στη χώρα μας συμμορφωθεί με τα μέτρα θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε μια καλή εικόνα όσον αφορά τα κρούσματα έως ότου έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο».

 

40 νέα κρούσματα. Ενενήντα άνθρωποι βγήκαν από τη Μ.Ε.Θ.

O Σ. Τσιόδρας ανακοίνωσε σήμερα 40 νέα κρούσματα, 35 εκ των οποίων σχετίζονται με γνωστή συρροή κρουσμάτων. Όπως ανέφερε, το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας έφθασε τους 2.810, εκ των οποίων το 55% αφορά άνδρες. Από τα κρούσματα, 612 σχετίζονται με ταξίδι και 1.452 με ήδη γνωστό κρούσμα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 23 με διάμεση ηλικία τα 72 έτη. Από τους διασωληνωμένους, 10 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν τέσσερις νέοι θάνατοι με τον αριθμό των νεκρών να φθάνει τους 160 με μέσο όρο ηλικίας τα 75 έτη, εκ των οποίων οι 43 ήταν γυναίκες.

Ενενήντα άνθρωποι βγήκαν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Συνολικά έχουν ελεγχθεί 120.015 δείγματα.

 

Ν. Χαρδαλιάς: Μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας θα «συνοδεύουν» και τα ακτοπλοϊκά μας ταξίδια από Δευτέρα 18 Μαΐου

«Τα επόμενα βήματα επιβάλλεται να τα κάνουμε με μεγάλη προσοχή, μας το αποδεικνύουν καθημερινά οι εξελίξεις, προχωράμε χωρίς να ξεχνάμε τις οδηγίες των ειδικών, χωρίς να αμελούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας και τους κανόνες υγιεινής. Για να κάνουμε τα επόμενα βήματα με ασφάλεια αλλά και με σιγουριά». Τα παραπάνω τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, όπου και ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την προστασίας της δημόσιας υγείας που θα «συνοδεύουν» και τα ακτοπλοϊκά μας ταξίδια από Δευτέρα 18 Μαΐου.

Το επόμενο διήμερο, είπε (ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες) είναι ένα μεγάλο στοίχημα , ενώ από Δευτέρα θα είναι ελεύθερες οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, Κρήτη και Εύβοια.

Σειρά μέτρων για την ακτοπλοΐα θα τεθούν σε ισχύ από την Δευτέρα 18 Μαΐου μέχρι και την 15η Ιουνίου, όπως συμφωνήθηκε σε διαδοχικές συσκέψεις υπό την προεδρία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, σε συνεννόηση με την υγειονομική επιτροπή.

Οι οδηγίες προβλέπουν τα εξής:

Στα επιβατηγά και οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές καθώς και των υπό ελληνική σημαία διεθνών πλοών, οι οδηγίες θα έχουν εφαρμογή από τις 18 Μαΐου έως 15 Ιουνίου. Μέχρι τότε θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση που αφορούν:

Στον καθορισμό του μέγιστου αριθμού των μετακινούμενων επιβατών στο 50% του συνολικού αριθμού επιβατών που ορίζεται στο πιστοποιητικό ασφαλείας του πλοίου, ή στο 55% αν διατίθενται καμπίνες.

Στη θερμομέτρηση και τη συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου κατάστασης υγείας πριν την επιβίβαση στο πλοίο και τη διατήρησή του με μέριμνα της ακτοπλοϊκής εταιρείας. Το ερωτηματολόγιο θα είναι διαθέσιμο και σε ειδική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.

Τη διατήρηση απόστασης 1,5 μέτρου κατά την επιβίβαση, αποβίβαση και σε όλους τους χώρους κίνησης μέσα στο πλοίο.

Τη χρήση κάθε καμπίνας από ένα άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια (συγγενείς πρώτου βαθμού), οπότε μπορούν να είναι έως 4 άτομα, ή ΑΜεΑ με τον συνοδό τους.

Τη χρήση μάσκας (συνίσταται η υφασμάτινη) από επιβάτες και μέλη του πληρώματος.

Την ειδική διάταξη των επιβατών σε αεροπορικά καθίσματα (ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω).

Την θερμομέτρηση και την υποβολή ειδικής δήλωσης υγείας, πριν την αναχώρηση, για τους επιβάτες πλοίων διεθνών πλόων στις γραμμές Ελλάδος-Ιταλίας.

Την ενημέρωση των επιβατών για τα μέτρα με έντυπο φυλλάδιο του ΕΟΔΥ, καθώς ενημερωτικά spot και ηχητικά μηνύματα.

Την ειδική εκπαίδευση των πληρωμάτων.

Την εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας και την ύπαρξη σταθμών αντισηπτικών σε διάφορα σημεία του πλοίου.

Την καθαριότητα και την απολύμανση των πλοίων.

Τον αερισμό και τον κλιματισμό των πλοίων.

Την διαχείριση ύποπτου περιστατικού (απομόνωση σε ειδικό χώρο, αποβίβαση στο επόμενο λιμάνι το οποίο διαθέτει το απαραίτητο δυναμικό για τη διαχείριση του, ιχνηλάτηση επαφών κλπ).

Τους κανόνες λειτουργίας των σημείων εξυπηρέτησης επιβατών (μπαρ, εστιατόρια, τραπεζαρίες).

 

Αεροπορικές πτήσεις- παράταση απαγόρευσης

Πέντε νέες ΝΟΤΑΜ που περιλαμβάνουν την παράταση της απαγόρευσης πτήσεων για συγκεκριμένους προορισμούς στο εξωτερικό εκδόθηκαν σήμερα. Επεκτείνεται η αναστολή πτήσεων από και προς την Ελλάδα με την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία, την Τουρκία την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία. Παραμένει σε ισχύ και η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών.

 

Συγκεκριμένα προβλέπονται τα εξής:

Επεκτείνεται έως τις 31 Μαΐου, τα μεσάνυχτα, η αναστολή όλων των πτήσεων μεταφοράς επιβατών από και προς την Ελλάδα με την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία.

Παρατείνεται έως τις 14 Ιουνίου, η προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από και προς την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία, τα μεσάνυχτα.

Η απαγόρευση όλων των πτήσεων προς την Ελληνική Επικράτεια όσον αφορά την Τουρκία επεκτείνεται έως τις 14 Ιουνίου, τα μεσάνυχτα.

Επιτρέπονται μόνο στο αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» , οι αφίξεις/αναχωρήσεις των διεθνών πτήσεων, η συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία ισχύει έως τις 31 Μαΐου τα μεσάνυχτα.

Παραμένει σε ισχύ, έως τις 31 Μαΐου, τα μεσάνυχτα, η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών.

Επισήμανε για τις πτήσεις εσωτερικού, οι οποίες γίνονται κανονικά έως τώρα αλλά σε περιορισμένο αριθμό, ότι αναμένεται σταδιακή επαναφορά συχνοτήτων και συνδέσεων από την Δευτέρα 18 Μαΐου, λόγω της άρσης απαγόρευσης μετακινήσεων στην Επικράτεια όλης της χώρας.

 

Ποιες πτήσεις εξαιρούνται

Από την προσωρινή αναστολή πτήσεων εξαιρούνται οι πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian), οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του (ferry flights), οι κρατικές πτήσεις, οι πτήσεις που αναφέρουν ότι βρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση, οι στρατιωτικές πτήσεις, οι πτήσεις της Frontex, οι ανεφοδιασμού, οι πτήσεις υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, οι πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων Πολιτών και οι πτήσεις τους Εθνικού μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων της ΓΓΠΠ .

Επίσης για την προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών ισχύουν οι ακόλουθες εξαιρέσεις: Μέλη οικογενειών Ευρωπαίων Πολιτών, πολίτες χωρών συνθήκης Σένγκεν , υγειονομικό προσωπικό, πολίτες τρίτων χωρών που έχουν μακράς διάρκειας άδεια visa σε Ευρωπαϊκή χώρα και χώρα Συνθήκης Σένγκεν, κυβερνητικό, διπλωματικό, στρατιωτικό, ανθρωπιστικό προσωπικό, πληρώματα αεροσκαφών και σε όσους μη Ευρωπαίους πολίτες έχουν εξασφαλίσει άδεια για το ταξίδι τους από Ελληνικό Προξενείο.

Για τις οδικές και αεροπορικές μεταφορές είπε ότι είναι σε εξέλιξη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής των εμπειρογνωμόνων.

 

Κρούσματα στη Νέα Σμύρνη Λάρισας

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στα όσα συμβαίνουν στην συνοικία στη Νέα Σμύρνη στη Λάρισα, όπου βρέθηκαν 35 θετικά κρούσματα από τα 637 συνολικά δείγματα, γεγονός που οδήγησε να τεθεί η περιοχή σε ενισχυμένη επιτήρηση, ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού και να προστατευτεί η υγεία της τοπικής κοινωνίας. Επιπλέον αποφασίστηκε η άμεση μεταφορά και απομόνωση των θετικών κρουσμάτων στο Κέντρο Αποκατάστασης «Αρωγή» και εκτεταμένη ιχνηλάτηση των στενών επαφών των κρουσμάτων.

Επίσης αποφασίστηκε απαγόρευση κυκλοφορίας από ώρα 22.00 έως 06.00 η οποία θα ισχύει για 14 ημέρες . Απαγόρευση συνάθροισης άνω των δέκα ατόμων και αυστηρή επιτήρηση του μέτρου.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους.

Οι πλανόδιοι μικροπωλητές και οι εργαζόμενοι σε λαϊκές θα μπορούν να βγαίνουν από την περιοχή της Νέας Σμύρνης για εργασία εφόσον έχουν δύο διαδοχικά αρνητικά τεστ, τα οποία θα επαναλαμβάνονται κάθε πέντε ημέρες.

Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας θα διανεμηθούν μάσκες υφασμάτινες (1.500 τεμ.) σε όλους και αντισηπτικά σε κάθε οικογένεια.

Σήμερα ξεκίνησαν οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) από τον Ε.Ο.Δ.Υ, για να πραγματοποιήσουν επιπλέον δειγματοληψίες στους μικροπωλητές και στους υπόλοιπους που απουσίαζαν από την οικία τους τις προηγούμενες ημέρες, καθώς και ιχνηλατήσεις θετικών κρουσμάτων.

Σήμερα υπήρξαν αντιδράσεις στην εφαρμογή των ανωτέρω μέτρων, είπε ο υφυπουργός , τονίζοντας ότι «τα μέτρα αποσκοπούν στην προστασία της τοπικής κοινωνίας. Σταθερός και αδιαπραγμάτευτος στόχος μας είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, δηλαδή η προστασία όλων. Με αυτό το γνώμονα προχωρήσαμε και σε αυτή την περίπτωση. Το να μην εξαπλωθεί ο ιός είναι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και για να το καταφέρουμε αυτό απαιτείται η συνεργασία της. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα πράξουμε ότι είναι αναγκαίο για να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία.

 

Λάθος η συγκέντρωση στην Ομόνοια

Ερωτηθείς για την συγκέντρωση στην Ομόνοια ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι, « οι λόγοι δημόσιας υγείας είναι ίδιοι για όλους και οι οδηγίες μας και η κριτική μας αφορούν όλες τις πλατείες. Ο ιός δεν κάνει καμία διάκριση και δυστυχώς κερδίζει έδαφος από τέτοιες συγκεντρώσεις όπως και αυτή χθες στην Ομόνοια. Ήταν προφανώς λάθος», κατέληξε και παρέπεμψε στη σχετική δήλωση του δημάρχου Αθηναίων Κ. Μπακογιάννη, «ο οποίος με παρρησία το παραδέχτηκε δημόσια».