Η Ομάδα Φιλαναγνωσίας του 2ου Λυκείου Μεσολογγίου συμμετείχε στην 1η Διεθνή Μαθητική Συνάντηση Λογοτεχνίας με θέμα: «Η λογοτεχνία αλλιώς» που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά με την συμμετοχή 170 μαθητών από 22 σχολεία της Ελλάδας, της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου, της Λευκωσίας, της Νέας Υόρκης και του Γιοχάνεσμπουργκ.
Η συνάντηση που είχε τον χαρακτήρα εκπαιδευτικού συνεδρίου διοργανώθηκε από το «Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης» και τα «Εκπαιδευτήρια Μαντρουλίδη», ενώ τελούσε υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνάντησης 50 εκλεκτοί εκπρόσωποι των γραμμάτων και των τεχνών και 46 εκπαιδευτικοί μίλησαν για την τέχνη του γραπτού λόγου.
Την έναρξη των εργασιών της Μαθητικής Συνάντησης κήρυξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ.κ. Βαρθολομαίος.
Η 1η Διεθνής Μαθητική Συνάντηση Λογοτεχνίας αποτέλεσε μία πρόταση διδασκαλίας και προσέγγισης της λογοτεχνίας, με στόχο τη διατήρηση της επαφής, την επικοινωνία, την ανταλλαγή απόψεων, τη δημιουργική συνεργασία μαθητών και εκπαιδευτικών με εκλεκτούς εκπροσώπους των γραμμάτων και των τεχνών.
Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν:
- Η διδασκαλία της λογοτεχνίας στο Λύκειο σήμερα
- Το ιδανικό μάθημα λογοτεχνίας – Προτάσεις για τη διδασκαλία και την ανάγνωση
- Διδάσκεται η ποίηση;
- Ο ρόλος του αναγνώστη, ο ρόλος του συγγραφέα, ο ρόλος του δασκάλου της λογοτεχνίας
- Δημιουργική γραφή ή έκθεση;
- Οι λογοτέχνες αλλιώς: οι ξένοι κλασικοί, η επιστημονική φαντασία, τα κόμικς
- Πώς αντιστέκεται το βιβλίο στη φαντασμαγορία των νέων τεχνολογιών;
- Σύγχρονες Οδύσσειες και απαγορευμένα κείμενα
- Λογοτέχνες εξομολογούνται: επιλογές, δύσκολες στιγμές, χαρές και αδιέξοδα
- Η λογοτεχνία στο πανί και στη σκηνή
- Η λογοτεχνία και η αναζήτηση νοήματος
Ας δούμε που περιέγραψαν οι μαθητές της Ομάδας Φιλαναγνωσίας του 2ου Λυκείου Μεσολογγίου την εμπειρία που αποκόμισαν από την συμμετοχή τους στην συνάντηση:
«Η δυσκολία της πανδημίας έγινε ευκαιρία Παιδείας απο το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινουπόλεως και τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη.
Ως Ομάδα Φιλαναγνωσίας δεν μπορούσαμε παρά να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία. Το ταξίδι μας άρχισε με την Ευανθία Ρεμπούτσικα που με τη μουσική της μας έδειξε μια «τ’ ουρανού φωτιά».
Για δυο ημέρες συνομιλούσαμε με υψηλούς τεχνίτες του Λόγου. Μάθαμε τα μυστικά του πεζού και ποιητικού λόγου. Αφουγκραστήκαμε τους ψιθύρους της Ποίησης. Είδαμε ότι οι ποιητές συχνάζουν στο μυαλό των αναγνωστών. Συνειδητοποιήσαμε ότι το συναίσθημα είναι τρόπος να σκεφτόμαστε και η σκέψη τρόπος να αισθανόμαστε.
Νιώσαμε ότι χρειάζεται ένας πεισματάρης δάσκαλος, για να βάλει φωτιά στο μυαλό των μαθητών, να ανάψει φωτιά στο μυαλό μας.
Η λογοτεχνία είναι ο πιο ασφαλής δρόμος για να συναντηθούμε. Κι εμείς τον ακολουθούμε… Σ’ αυτόν βαδίζουμε. Και παίρνουμε πραμάτεια για τα ταξίδια της ζωής.»
Και τελικά… ως Ομάδα Φιλαναγνωσίας (γιατί είμαστε Ομάδα) η Λογοτεχνία μάς δένει διά βίου.»
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ: