Γράφει ο Ιάκωβος Παλαιολόγος

Η ζωή σε όλους τους Δήμους της χώρας συνεχίζεται μετά τις δημοτικές εκλογές σε κάθε περίπτωση, είτε έχει επανεκλεγεί ο ίδιος, είτε έχει εκλεγεί κάποιος άλλος Δήμαρχος.

Για την καλύτερη μάλιστα προετοιμασία ανάληψης των δημοτικών καθηκόντων, κυρίως για τους νέους Δημάρχους (αλλά και για τους παλαιούς,) προβλέπεται ένα διάστημα 2,5 περίπου μηνών κατά το οποίο φυσιολογικά θα πρέπει να ενημερωθούν για την κατάσταση των πραγμάτων στους δήμους τους και ταυτόχρονα να σχεδιάσουν και να προγραμματίσουν τη δράση τους σε όλα τα επίπεδα για τη νέα 5ετία.

Ισχύει πραγματικά αυτό για το Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου; Όποιος δημότης παρακολουθεί, έστω και επιδερμικά, τα πράγματα στο χώρο μας, θα απαντήσει αμέσως αρνητικά. Όλοι μιλούν για το τοξικό κλίμα, που δυστυχώς, σήμερα επικρατεί.

Και οι δύο Δήμαρχοι, απερχόμενος και νεοεκλεγείς, φαίνεται ότι «περί άλλα τυρβάζουν» …. Τους απασχολεί βέβαια και τους δύο, το τελικό αποτέλεσμα των 2 ενστάσεων, του νυν Δημάρχου κ. Κώστα Λύρου και του τέως Ν. Καραπάνου, που έχουν υποβάλει για την εκλογική διαδικασία, πράγμα που ωστόσο, με βάση και τις σχετικές δηλώσεις τους, μπορεί να καθυστερήσει αρκετά.

Παρόλα αυτά, θα περίμενε κανείς όλο αυτό το διάστημα να υπάρξει μια σχετική διαδικασία συνεργασίας μεταξύ του κ. Λύρου και του κ. Διαμαντόπουλου για να γίνει πιο πετυχημένα η αλλαγή σκυτάλης στο Δήμο. Όμως, οι μέχρι σήμερα διαξιφισμοί και κατηγορίες που αυτοί ανταλλάσσουν μέσω των ΜΜΕ καλά κρατούν. Τελευταία επεισόδια, το ποιος πρέπει να πληρώσει τη δεξίωση που προγραμματίζει ο νέος Δήμαρχος την ημέρα της ορκωμοσίας του στις 17 Δεκεμβρίου 2023 και ποιος θα αποπληρώσει τα χριστουγεννιάτικα παιχνίδια που θα έρχονταν στην πλατεία, δηλαδή το carousel και το παγοδρόμιο.

Ωστόσο, αυτό το άρθρο μου δεν έχει στόχο τα ξεκατινιάσματα των δημάρχων. Στόχος είναι να παρουσιάσω πόσες ευκαιρίες υποβολής προγραμμάτων έργων για το Δήμο, φοβάμαι ότι θα χαθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, που σε 20 ημέρες αρχίζει.

Πράγματι, για όποιον θέλει να ενημερωθεί έστω, για το ποια προγράμματα έργων τρέχουν αυτή την περίοδο, είναι εύκολο να αναζητήσει προγράμματα που θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν και το Δήμο μας.

Θα αναφέρω εν τάχει 3 τέτοια προγράμματα, που σε έναν «κανονικό» Δήμο θα ήταν σήμερα, θέμα συζήτησης, συνεργασίας και προγραμματισμού μεταξύ ενός απερχόμενου και ενός νέου Δημάρχου.

1)      Αναβάθμιση Τουριστικών Λιμένων. Απευθύνεται ειδικά σε: Φορείς διαχείρισης τουριστικού λιμένα ή φορείς εκμετάλλευσης τουριστικού λιμένα. Ενδεικτικά επιλέξιμος είναι ο ΚΑΔ: 52.22.11.05 Υπηρεσίες τουριστικών λιμανιών (μαρίνων)

Αντικείμενο/στόχος: Η αναβάθμιση της υποδομής των υφιστάμενων τουριστικών λιμένων, η εστίαση στην ενεργειακή/πράσινη αναβάθμιση των υποδομών, η ψηφιοποίηση των εγκαταστάσεων/υπηρεσιών, η κατασκευή/αναβάθμιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων ώστε να είναι προσβάσιμες σε όλους τους επισκέπτες.

Συνολικός Προϋπολογισμός: €139.090.800,00

Έναρξη Υποβολής Αιτήσεων: 25/10/2023
Λήξη Υποβολής Αιτήσεων: 27/12/2023

Γεωγραφική Περιοχή: Όλη η Ελλάδα

 

Αντικείμενο/στόχος: Η βελτίωση και τροποποίηση της προσβασιμότητας στις ελληνικές παραλίες, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής και εύκολη πρόσβαση από όλους τους επισκέπτες. Για το σκοπό αυτό, χρηματοδοτεί την ανάπτυξη παρεμβάσεων ημι-μόνιμων υποδομών σε παραλίες της χώρας, προκειμένου να βελτιωθεί η προσβασιμότητα ατόμων με κινητικά προβλήματα ή εμποδιζομένων ατόμων γενικότερα.

Συνολικός Προϋπολογισμός: 17.136.800,00 €

Έναρξη Υποβολής Αιτήσεων:  25/10/2023

Λήξη Υποβολής Αιτήσεων: 25/01/2024

Γεωγραφική Περιοχή: Όλη η Ελλάδα

 

Απευθύνεται ειδικά σε: Όλα τα νομικά πρόσωπα που αποτελούν ιδιοκτήτες και φορείς διαχείρισης (παραχωρησιούχοι) των ορειβατικών καταφυγίων της χώρας.

Αντικείμενο/στόχος: Το πρόγραμμα αφορά στη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων για την αναβάθμιση των υποδομών των ορειβατικών καταφυγίων, με στόχο την επίτευξη μικρότερου αποτυπώματος ρύπων και χαμηλότερης ενεργειακής κατανάλωσης, καθώς και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου σε 12 μήνες το χρόνο, διαμορφώνοντας ένα νέο τουριστικό προϊόν.

Συνολικός Προϋπολογισμός: 1.240.000,00 €

Έναρξη Υποβολής Αιτήσεων:  25/10/2023

Λήξη Υποβολής Αιτήσεων: 31/03/2024

Γεωγραφική Περιοχή:  Όλη η Ελλάδα.

 

Ας μην χάνουμε λοιπόν, άσκοπα το χρόνο και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

Ας νοιαστούμε λίγο παραπάνω για το Δήμο μας, γιατί αύριο θα είναι και πάλι αργά.