Γράφει ο Πάνος Τσούμας
Ότι σαν σήμερα, 10 Απριλίου του 1826, πραγματοποιήθηκε η Ηρωική Έξοδος στο Μεσολόγγι, μου το θύμισε ανάρτηση στον τοίχο Κώστας Μήττας.
Σχολιάζοντας, από τη μεριά μου, την ανάρτηση έγραψα κι αυτά:
“Που να διαβάσεις τι τράβηξαν μετά οι εξοδίτες που επέζησαν. Από τους δικούς μας εννοώ. Ούτε λεπροί να ήταν. Μόνο που αυτά τα κρύβουμε όπως οι “γάτες…” “
Συνέχισα δε με ολίγο από Ραζή Κότσικα.
Το ξανασκέφτηκα μετά και είπα να ολοκληρώσω εδώ.
Ξεκινώ με αντιγραφή από τον ιστότοπο Pubiic:
“Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΡΑΖΗΚΟΤΣΙΚΑΣ
Γεννημένος στο Μεσολόγγι το 1798 ο Αθανάσιος Ραζηκότσικας κατάγονταν από την αρχοντική οικογένεια των Ραζήδων.
Ήταν το τέταρτος γιος του Αναστάσιου Ραζή. Το Κότσικας ήταν το πατρικό επώνυμο της μητέρας του.
Δεν άνηκε στη χορεία των οπλαρχηγών της επανάστασης καθώς δεν είχε αρματολική και κλέφτικη δράση. Στον παραγκωνισμό του, ρόλο έπαιξαν οι διενέξεις του με τον Μαυροκορδάτο.
Ο Ραζηκότσικας διακρίθηκε για την στρατιωτική του ικανότητα τόσο κατά την διάρκεια της πολιορκίας όσο και στο ότι πρώτος αντιλήφθηκε την σημασία οχύρωσης της πόλης κατά την δεύτερη πολιορκία. Το γεγονός αυτό ήταν και η σημαντικότερη διαφωνία του με τον Μαυροκορδάτο όταν ο δεύτερος απαιτούσε να τον ακολουθήσουν στο Πέτα και τα ντόπια στρατιωτικά τμήματα.
Ο Ραζηκότσικας αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα αν η πόλη έμενε ανυπεράσπιστη σε περίπτωση αποτυχίας στο Πέτα (όπως και έγινε) δεν ακολούθησε.
Χρηματοδότησε όμως την εκστρατεία με 3.000 γρόσια. Ο Ραζηκότσικας έδωσε όλη την περιουσία του και στο τέλος την ζωή του για την Αγώνα.
Έπεσε κατά την διάρκεια της Εξόδου προσπαθώντας να ανοίξει διέξοδο ώστε να απεγκλωβιστεί ένα τμήμα από γυναικόπαιδα.
Η περίπτωση του Ραζηκότσικα θα μπορούσε να μη διαφέρει από οποιαδήποτε άλλη περίπτωση οπλαρχηγού της Ελληνικής Επανάστασης.
Εκείνο που κάνει την περίπτωση του να ξεχωρίζει είναι η διαδικασία ανάδειξης του σε αρχηγό των Μεσολογγιτών πολεμιστών.
Όπως προαναφέραμε ο Μαυροκορδάτος επιθυμούσε τον παραγκωνισμό του. Ο Ραζικότσικας ανέλαβε την αρχηγία ύστερα από εκλογή πάνω στις ντάπιες, οι πρόκριτοι τον όρισαν «Αρχηγό των Εντόπιων Αρμάτων».
Ο Αθανάσιος Ραζηκότσικας είναι η μόνη περίπτωση Δημοκρατικά εκλεγμένου στρατιωτικού διοικητή (σε ηλικία 24 ετών) και όχι διορισμένου από την επαναστατική κυβέρνηση. Τον τίτλο αυτό τον διατήρησε και τον τίμησε ως το τέλος της ζωής του.
Οι Μεσολογγίτες τίμησαν τον αγαπημένο τους Αρχηγό μετά τον θάνατο του με την ύψιστη τιμή μέσω της Λαϊκής Μούσας.
«Θανάσης Κότσκας φώναξε Θανάσης Κότσκας λέει
Για μάστε τα μικρά παιδιά, βάλτε τα στα ζεμπίλια,
μάστε και τους γέροντες, αρρώστους, λαβωμένους,
βάλτε τους στο τζεμπιχανέ στο Μύλο να καούνε
να μη τους εύρ’ η αραπιά και τους περιφρονέψει»
«Παιδιά μ’ μας λείπει ο Κότσικας μας λείπει ο Αρχηγός μας»”
ΣΗΜΕΙΏΣΕΙΣ:
1. Στις εικόνες κατά σειρά:
α)Προσωπογραφία του Αθανάσιου Ραζή Κότσικα από το Pubiic.
β)Το σπίτι των Ραζήδων στο Μεσολόγγι-σχετικά με αυτό από το site “ΔΙΈΞΟΔΟΣ” αντιγράφω:
“Το 1998 ο Μεσολογγίτης δικηγόρος Νίκος Κορδόσης, διαπιστώνοντας την αδιαφορία της Πολιτείας απέναντι στο ιστορικό κτήριο, το οποίο δεν είχε χαρακτηριστεί καν διατηρητέο, ευαισθητοποιήθηκε και προ της απειλής να κατεδαφιστεί και στη θέση του να κτιστεί πολυκατοικία, το αγόρασε, το ανακαίνισε με απόλυτο σεβασμό σε όλα τα διατηρητέα στοιχεία και το παρέδωσε στην κοινωνία με την δημιουργία της “Διεξόδου”.
Έτσι πέτυχε όχι μόνο την διατήρηση του ιστορικού κτιρίου και την διεύρυνση της γνωριμίας των πολιτών με την ιστορία της πόλης αλλά και την ενθάρρυνση του κοινού για μεγαλύτερη επαφή με τις τέχνες και τα γράμματα“.
γ) Ο πάντα αγαπητός μου Νίκος Κορδόσης δημιουργός της ΔΙΕΞΌΔΟΥ που λειτουργεί μόνιμα και σαν Ιστορικό Μουσείο της πόλης.
2. Για την απώτερη καταγωγή του ήρωα αφήνω να το πει το δισύλλαβο “Ραζής”. Αν κάποιος χρειάζεται βοήθεια ως προς αυτό παραπέμπω εδώ: https://www.enetpress.gr/skoteino-potami/
Ότι σαν σήμερα, 10 Απριλίου του 1826, πραγματοποιήθηκε η Ηρωική Έξοδος στο Μεσολόγγι, μου το θύμισε ανάρτηση στον τοίχο…
Δημοσιεύτηκε από Πάνος Τσούμας στις Παρασκευή, 10 Απριλίου 2020