Από τη διοίκηση του ΤΟΕΒ Νεοχωρίου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση στην οποία διατυπώνονται μια σειρά ερωτημάτων και προβληματισμών σχετικά με το “ενεργειακό” του οργανισμού και κατ΄ επέκταση για το οικονομικό μέλλον των μελών του.

Προβληματισμός που απορρέει από τη συμμετοχή του οργανισμού στην ενεργειακή κοινότητα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και την ενδεχόμενη μη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του ΤΟΕΒ Νεοχωρίου με αποτέλεσμα να υπάρξει αντί ελάφρυνσης οικονομική επιβάρυνση.

 

Αναλυτικά η επιστολή:

 

TOEB NEOSVRIOY

“Κατά το τελευταίο δίμηνο κατ’ ελάχιστον, ο ΤΟΕΒ Νεοχωρίου ως διοίκηση έχει γίνει δέκτης μιας σκληρής, αλλά και θεμιτής «αντιπολιτευτικής» πρακτικής από μη εκλεγμένα σε θέσεις ευθύνης πρόσωπα, τα οποία υποδαυλίζουν και υπονοούν μια φερόμενη «κόντρα» του Οργανισμού με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτής της πρακτικής έχουν δημοσιευτεί διάφορες «ανώνυμες» δήθεν καταγγελίες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από άτομα, τα οποία δήθεν ευαγγελίζονται την αλήθεια, την οποία εξαντλούν σε τακτικισμούς και λογικές του όχλου.

Το φλέγον ζήτημα για όλους αυτούς φέρεται να είναι το εάν η Διοίκηση του Τ.Ο.Ε.Β. «θα πάει με την Περιφέρεια» και το εάν «οι εννέα μετρητές θα παραδοθούν σε αυτήν».

Για τη διοίκηση το Τ.Ο.Ε.Β. Νεοχωρίου το ζήτημα ανέκαθεν ήταν «τι συμφέρει πιο πολύ τους αγρότες».

Η αλήθεια λένε ότι έχει πολλές όψεις, αλλά στην προκειμένη περίπτωση η αλήθεια είναι μία: Η Διοίκηση του Τ.Ο.Ε.Β. Νεοχωρίου έπρεπε να εξαντλήσει κάθε νόμιμο και θεμιτό χρόνο, ώστε να καταλήξει σε ακέραιο, ορθό και επωφελές αποτέλεσμα για τον κόσμο του Νεοχωρίου.

Ποια ήταν τα δεδομένα μας:

1) Από 90.000 στρέμματα που μας παραχωρήθηκαν το 1960 αρδεύονται κάτω από τα μισά εξήντα δύο χρόνια μετά, εν έτει 2022.

2) Κάθε χρόνο μας χτυπάει η μία θεομηνία μετά την άλλη και τα μέσα αντίδρασης και σωτηρίας είναι ανεπαρκή, ενώ η πρόληψη είναι αδύνατη και οι αποζημιώσεις ελάχιστες και ανακόλουθες προς το πρόβλημα.

3) Οι τιμές πώλησης των προϊόντων μας έχουν πάρει τον κατήφορο και το ρεύμα τον ανήφορο.

4) Τα μηχανήματα είναι απαρχαιωμένα, ο εξοπλισμός ανεπαρκής.

5) Η συμμετοχή του Οργανισμού στην Τ1 Ενεργειακή Κοινότητα στις αρχικές σκέψεις του 2020 και στις υπογραφές του φθινοπώρου του 2021 μας βρήκε απόλυτα σύμφωνους και την προσυπογράψαμε με τη σύμφωνη γνώμη όλου του κόσμου, ο οποίος στήριξε εξαρχής την προσπάθεια αυτή της ενεργειακής αυτονόμησης.

Σκοπός ήταν η ελάφρυνση του κόστους παραγωγής και αυτό επιδιώξαμε.

Α λ λ ά:

Α) Κανείς δε μας πληροφόρησε επίσημα για τη ρήτρα αναπροσαρμογής το καλοκαίρι του 2021.

Β) Κανείς δεν μας προειδοποίησε για την ιδιωτικοποίηση της Δ.Ε.Η. το Νοέμβριο του 2021.

Γ) Κανείς δε θα μπορούσε να γνωρίζει εκ των προτέρων για τις τεράστιες συνέπειες που θα είχε ένας άξαφνος πόλεμος στην τοπική μας οικονομία.

Κ α ι:

Κανείς δεν επικαιροποίησε κεντρικά τη στρατηγική, ώστε να οδηγηθεί σε μια διαφορετική τακτική  σχετικά με το ενεργειακό.

 

            Εάν οι σημερινοί φωστήρες και πολέμιοι των προσπαθειών μας είχαν τα ίδια δεδομένα, γιατί δεν τα μοιράστηκαν με τον κόσμο;

            Εάν οι σημερινοί «υπερασπιστές του ορθού» έχουν μαντικές ικανότητες, πώς δεν προέβλεψαν τον πενταπλασιασμό της τιμής της κιλοβατώρας;

            Εάν «όλα έβαιναν καλώς», τότε γιατί καθυστέρησαν οι επίσημες ενέργειες από τον Οκτώβριο 2021 έως και το Μάρτιο του 2022;

 

Καμία απάντηση δεν θα σας δώσει ο επικριτής, ο στείρος αντιπολιτευτής.

Διότι καθόλου δεν τον ενδιαφέρει τι θα συμβεί στον αγροτικό κόσμο.

Τον ενδιαφέρει να δείξει καλή διαγωγή και  – περισσότερο – να δείξει ότι η σημερινή διοίκηση «δεν ξέρει τι της γίνεται», την ίδια ώρα που δήθεν (κατά την προσφιλή έκφραση πολλών ομοϊδεατών) «μας χαρίζουν γάιδαρο κι εμείς τον κοιτάμε στα δόντια».

 

Όμως ο γάιδαρος θέλει τάισμα και, εάν μας είναι άχρηστος, τότε χάρισμα του δωρητή, διότι:

Ι) Δεν υπάρχει επίσημο έγγραφο, από το οποίο να προκύπτει ότι «είναι όλα δωρεάν».

ΙΙ) Δεν υπάρχει καμία επίσημη έγγραφη διαβεβαίωση ότι οι τιμές θα σταθεροποιηθούν, ώστε να εξεταστεί η τιμή που θα επιβαρύνει τον τελικό καταναλωτή – αγρότη – μέλος μας.

ΙΙΙ) Όλος ο σχεδιασμός μας παραδίδεται «ως έχει», φασόν.

Πώς θα έπρεπε να αντιδράσει η Διοίκηση; Όπως έπραξε. Και όταν κάποια μέλη ζήτησαν εξηγήσεις, συγκάλεσε Έκτακτη Γενική Συνέλευση, όπως έπρεπε.

Όλοι είπαν την άποψή τους: και οι νομιμοποιούμενοι προς τούτο και οι παρεισφρήσαντες. Και στην ψηφοφορία η ετυμηγορία ήταν υπέρ του ελέγχου. Τίποτε ανέλεγκτο, καμία υποχώρηση. Παράδοση κάποιων μετρητών στην ενεργειακή και γνώμη μετά από γνώση του Συμβουλίου σχετικά με την τύχη των υπολοίπων.

Και εδώ αρχίζουν τα παράδοξα:

Ο Οργανισμός ελέγχει τη νέα κατάσταση και ο πόλεμος εντείνεται. Τα δημοσιεύματα εκτραχύνονται και οι κατηγορίες αυξάνονται. Με σύνεση και βιάση αναζητούμε λύσεις. Και οι λύσεις έρχονται. Υπάρχει εναλλακτική και εξαρτάται από παράλληλες δράσεις, τις οποίες άλλοι πριν από εμάς τις είχαν έτοιμες και «στο χέρι», ενώ εμείς όχι. Εμείς ψάξαμε και ιδρώσαμε για να τις φέρουμε στο τραπέζι των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων.

Για όλους αυτούς τους επικριτές μας, ούτε αυτό είναι καλό: «Δώτε γην και ύδωρ χωρίς έλεγχο» φωνασκούν και ξεσηκώνουν.

            Και τώρα που πληροφορήθηκαν ότι λύση βρήκαμε και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε ουσιαστικά τον κόσμο του ΤΟΕΒ Νεοχωρίου (αγρότες Νεοχωρίου , Γουριάς , Μάστρου , Μαγούλας και Αιτωλικού), τώρα ωρύονται περισσότερο.

            Σε ποιον δεν αρέσει που η Διοίκηση του Τ.Ο.Ε.Β. πασχίζει για το καλό των αγροτών; Δεν ζητήσαμε «ευχαριστώ» και υποκλίσεις. Τη δουλειά μας κάνουμε.

            Σε ποιον δεν αρέσει που και οι εννέα μετρητές μπορούν να δοθούν στην Ενεργειακή Κοινότητα; Σε ποιον δεν αρέσει που δόθηκαν ήδη; Γιατί;

            Ποιου τα συμφέροντα κρύβονται πίσω από όλον αυτόν τον πόλεμο; Αν οι σκιώδεις άνθρωποι νομίζουν ότι δεν γνωρίζουμε ποιος ωφελείται  από αυτήν την αναταραχή, κάνουν λάθος. Ο Τ.Ο.Ε.Β. Νεοχωρίου και οι κόποι μιας ζωής των αγροτών της περιφέρειάς μας είναι ιεροί και έτσι τους προστατεύουμε.

Στον επίλογο αυτής της ιστορίας, καλούμε καθέναν που μοχθεί στη γη της δικαιοδοσίας του ΤΟΕΒ Νεοχωρίου να σταθεί βοηθός μας στην προσπάθειά μας αυτή.

Η Ενεργειακή Κοινότητα Τ1 συμπεριλαμβάνει τους κόπους μας και μοχθούμε για αυτήν.

Ο Τ.Ο.Ε.Β. Νεοχωρίου βρίσκεται ενεργό μέλος και προσδοκά απτά οφέλη από αυτήν τη συνεργατική δράση.”