Την αναγκαιότητα της άμεσης εκπόνησης μελετών για την αποκατάσταση των ιστορικών “γεφυριών” του Αιτωλικού, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού επεσήμανε, σε δήλωση του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης μετά την αυτοψία που έγινε σήμερα παρουσία κλιμακίου του ΥΠ.ΠΟ. με επικεφαλής τον Γ.Γ., Γ. Διδασκάλου. συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Έργων Θανάση Μαυρομμάτη.

Μια επίσκεψη που όπως ανέφερε ο κ. Φαρμάκης έγινε κατόπιν σχετικού αιτήματος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Ο κ.  Φαρμάκης τόνισε: : «Πρόκειται για προβλήματα χρόνων που δυστυχώς, αποδεικνύουν το μέγεθος της γραφειοκρατίας στη χώρας μας. Έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με την υπουργό κ. Μενδώνη ήρθε κλιμάκιο από την Αθήνα, προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψία και να συνεκτιμήσει το μέγεθος της επιβάρυνσης των ιστορικών γεφυριών, αυτό δηλαδή που όλοι όσοι ζούμε εδώ καθημερινά  βλέπουμε, να υπάρχουν σημεία που έχουν υποχωρήσει σε σημείο επικίνδυνο ως προς την στατικότητά του. Τονίσαμε τον κίνδυνο που υπάρχει, εκτιμώντας ωστόσο ότι ο επικείμενος κίνδυνος  μπορεί να δώσει και τη λύση για την επίσπευση των διαδικασιών αποκατάστασης. Ελπίζω η σημερινή επίσκεψη από τα στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού να δώσει την ώθηση που χρειάζεται, ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι απαραίτητες τεχνικές παρεμβάσεις».

Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει προβεί σε Προγραμματική Σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού μέσω της οποίας χρηματοδοτεί τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ προκειμένου να εκπονήσουν μελέτες για τη φέρουσα ικανότητα των γεφυριών, μέσω των οποίων θα υποδεικνύονται και οι κατάλληλες τεχνικές λύσεις αποκατάστασης.

Παρόντες στο Αιτωλικό, ήταν επίσης, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου, Γιώργος Παπανδρέου, οι Προϊστάμενοι της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Νίκος Μασίκας και Συγκοινωνιακών Έργων, Παναγιώτης Κιτσοπάνος, κ.ά.

Θυμίζουμε ότι το πρόβλημα της στατικής επάρκειας των γεφυριών του Αιτωλικού υφίσταται από το 2008…