Την Πέμπτη 19 Μαΐου 2022 στις11.30 πμ. στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Μεσολογγίου θα γίνει η κηδεία του ιστοριοδίφη Σπύρου Σακαλή που άφησε χθες στην Αθήνα την τελευταία του πνοή.

Σε ανάρτηση του για τον εκλιπόντα ο Νίκος Κορδόσης σημειώνει:

“Έφυγε από κοντά μας ο μεγαλύτερος ιστοριοδίφης του Μεσολογγίου.

Ο Σπυρίδων Κων. Σακαλής, υπογράφων πλειστάκις με το ψευδώνυμο Μεσολογγιεύς.

Κατάγονταν από αυθιγενή Μεσολογγίτικη οικογένεια με μεγάλη συνεισφορά αίματος στην Εθνεγερσία.

Ο συνώνυμος παππέπαππός του, με την υπερδεκαμελή οικογένειά του, προσφέρθηκαν θυσία στους αγώνες υπεράσπισης του Μεσολογγίου και την Έξοδο.

Η τεράστια ιστορία του γενέθλιου τόπου, είλκυσε από ενωρίς το ενδιαφέρον του.

Μετά την αποφοίτησή του από την Παλαμαϊκή Σχολή μετακόμισε στην Αθήνα και έτσι διευκολύνθηκε στην αρχειακή ιστοριοδίφιση θεμάτων του Μεσολογγίου από ευρύτερες πηγές.

Με επίμονη αναζήτηση, δημιούργησε συλλογή, Μεσολογγίτικου ενδιαφέροντος, που περιέχει μοναδικά ή σπάνια αντικείμενα, τα περισσότερα των οποίων εκτέθηκαν το 2007 στη «Διέξοδο» στην έκθεση «Καλειδοσκόπιο της Ιερής Πόλης».

Με έξοχη χρήση της ελληνικής γλώσσας δημοσίευσε κατά καιρούς άρθρα ιστορικού περιεχομένου συνέγραψε δε το 2000 την πραγματεία «Τύχη Οικογένειας Ι.Ι.Μάγερ» συνοδευόμενη από ονομαστικό κατάλογο 1582 αναζητούμενων αιχμαλώτων και αγνοούμενων της Εξόδου, το 2003 το φυλλάδιο «Μεσολογγίτικα Ιστορικά Σύμμεικτα», το 2017 το «Στρατόπεδον Λιγοβιτσίου – Στρατηγία Αλεξ. Μαυροκορδάτου του ….τρομερού» και το 2021, σε ηλικία 98 χρόνων, το «Αντιρρητικόν εις Κωνσταντίνον Παπαρρηγόπουλον».

Κύριε Σπύρο.

Σε ευχαριστώ για όσα από το παράδειγμά σου εισέπραξα.

Σε ευχαριστώ για όσα μου εμπιστεύθηκες και μου εξιστόρησες.

Σε ευχαριστώ για την αγάπη σου και τα φιλόφρονα σχόλιά σου για μένα.”