Η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου τιμώντας τον 14ο Εορτασμό της «Ημέρας Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης» διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 15 Μαΐου 2022 και ώρα 11:00 το πρωί στο Βυρώνειο κτήριο: «Μουσείο για τον Λόρδο Βύρωνα και τον Φιλελληνισμό».
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:
• Χαιρετισμός από την Πρόεδρο Ροδάνθη Φλώρου.
• Ομιλία από τον κ. Θεμιστοκλή Κοντογούρη, Γενικό Γραμματέα της IEEE
Εθνικό Ιστορικό Μουσείο με θέμα: «Η επίδραση της προσωπικότητας του Λόρδου Byron στην Ευρωπαϊκή Ζωγραφική του 19ου αιώνα».
• Ομιλία από την κα. Μαρία Παπαναστασίου, Φιλόλογο, Διευθύντρια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου με θέμα: «ΕΠΑΝΑCΎΣΤΑΣΗ”21″: Ο φόρος τιμής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου στη 200ετηρίδα της Ελληνικής Επανάστασης».
• Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα – παρουσίαση σε πρώτη εκτέλεση το μελοποιημένο
ποίημα: «Θρήνος για τον Ποιητή Λόρδο Byron».
Ποίηση: Πέτρος Μπερερής – Μουσική: Διονυσία Ολιβώτου Ερμηνεία: Ευσταθία Γρέντζελου Πιάνο: Αγγελική Δαλιάνη Λύρα: Γεώργιος Αθανασόπουλος.
• Απονομές- πέρας εκδήλωσης 12:30 μ.μ.
Η ανάρτηση στα social media του Υπουργείου Πολιτισμού για τη Βυρωνική Εταιρεία
Να σημειωθεί ότι φέτος το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τιμώντας την Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης έκανε στις 19 Απριλίου 2022 εκτενή αναφορά στο έργο που επιτελεί η Βυρωνική Εταιρεία Μεσολογγίου και ειδικότερα για το Μουσείο για τον Λόρδο Βύρωνα και τον Φιλελληνισμό με μηνύματα στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης.
Στην ανάρτηση του ΥΠ.ΠΟ. που συνοδευόταν από πλούσιο φωτογραφικό υλικό τονιζόταν:
Η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Ιδρύθηκε το 1991, και έχει αναπτύξει δραστηριότητες εντός και εκτός Ελλάδος. Είναι Σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και είναι μέλος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Βυρωνικών Εταιρειών, μαζί με άλλα σαράντα μέλη, Βυρωνικές Εταιρείες που εδρεύουν αντίστοιχα, σε κράτη όλου του κόσμου. Η Πρόεδρος Ροδάνθη Φλώρου, είναι και εκλεγμένη Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Βυρωνικών Εταιρειών.
Η Βυρωνική Εταιρεία, έχει δημιουργήσει το μοναδικό στην Ελλάδα «Διεθνές Κέντρο Έρευνας και Μελέτης για τον Λόρδο Βύρωνα και τον Φιλελληνισμό», με μία εμπεριστατωμένη πρότυπη λογοτεχνική και ιστορική βιβλιοθήκη χιλιάδων βιβλίων για τον Λόρδο Βύρωνα, τον Ρομαντισμό και το Φιλελληνικό κίνημα του 19ου αιώνα, αλλά και άλλων σύγχρονων ποιητών και συγγραφέων.
Βιβλιοθήκη, Έκθεση Βυρωνική Εταιρεία
Το Βυρωνικό Κέντρο της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου, είναι το μοναδικό Φιλελληνικό Κέντρο στην Ελλάδα και αποκτά ιδιαίτερη σημασία διότι εδρεύει στην ενδοξότερη πόλη του ελληνικού αγώνα το Ιερό Μεσολόγγι, όπου άφησε την τελευταία πνοή του, ο Λόρδος Βύρων στις 19 Απριλίου 1824.
Ήδη λόγω της διεθνούς αναγνωρισιμότητας του, χιλιάδες Έλληνες, ξένοι σπουδαστές και φιλίστορες επισκέπτονται δωρεάν την βιβλιοθήκη του και συμμετέχουν στις δραστηριότητες του.
Σπάνια βιβλία του Λόρδου Βύρωνα
Συνεχίζει την προβολή της Ελλάδας και του Μεσολογγίου μέσα από τα Διεθνή Φοιτητικά Βυρωνικά Συνέδρια, Αγγλικής Φιλολογίας και Ιστορίας, που διοργανώνει κάθε χρόνο από το 2002, τον μήνα Μάιο, με την συμμετοχή- συνεργασία Πανεπιστημίων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Κατά την διάρκεια των συνεδρίων αυτών εκτός του ακαδημαϊκού προγράμματος γίνονται επισκέψεις σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους, με επαγγελματίες ξεναγούς και καθηγητές, που προβάλουν την Αρχαία και Νεοελληνική ιστορία της Ελλάδος.
Στα πλαίσια του έργου της η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, διοργανώνει διεθνή συνέδρια, σεμινάρια, συναυλίες, διαλέξεις για την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του Μεσολογγίου και της πατρίδος μας γενικότερα, εκθέσεις με ιστορικά θέματα, ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων, πολιτιστικές εκδρομές, και έχει οργανώσει πολιτιστικές αποστολές- ανταλαγές, (μαθητών και πολιτών) στην Αγγλία.
Στις 27 Ιουνίου 2021 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νεοσύστατου Μουσείου της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου για τον Λόρδο Βύρωνα και τον Φιλελληνισμό, το οποίο φιλοξενεί την επετειακή έκθεση ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ’21:ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ, που αποτελεί μέρος του επετειακού προγράμματος του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου για την συμπλήρωση των 200 ετών από το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης. Σε αυτό παρουσιάζεται μια αναδρομή στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 με έμφαση στα γεγονότα που έλαβαν χώρα στη Δυτική Στερεά Ελλάδα.
Η έκθεση που έγινε σε συνεργασία με το ΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ονομάζεται: «ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ΄21». Ακολουθώντας τους βασικούς άξονες της διαχρονικής έκθεσης στην Αθήνα, δεκάδες αντικείμενα από τις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και έγγραφα από το Αρχείο της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος, μνημονεύουν πρόσωπα και γεγονότα της περιόδου που εκτείνεται από το ξέσπασμα της Επανάστασης στην απελευθέρωση και τα πρώτα χρόνια της σύγχρονης Ελλάδας. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην ηρωική Έξοδο των υπερασπιστών του Μεσολογγίου το 1826 και στον αντίκτυπο που προκάλεσε τόσο στους Έλληνες όσο και στους Φιλέλληνες του εξωτερικού. Το φιλελληνικό κίνημα και ο πιο διάσημος εκπρόσωπος του, ο Λόρδος Βύρων, παρουσιάζονται σε ξεχωριστή αίθουσα, με εκθέσεις σχετικές με τις φιλελληνικές επιτροπές και τον τύπο. Εδώ ένα τρίπτυχο δείχνει τον Λόρδο Βύρωνα ως ποιητή, ως επαναστάτη και ως μύθο.
Η Βυρωνική Εταιρεία προσφέρει επίσης δωρεάν εκπαιδευτικά Προγράμματα από μέλη της, Φιλολόγους και Μουσειοπαιδαγωγό, σε μαθητές των Σχολείων που την επισκέπτονται.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα:
Α) «Κήπος Ηρώων: Ανακαλύπτοντας το Μεσολόγγι μέσα από την Ιστορία του».
Β) «Ελληνική Επανάσταση και Ευρωπαϊκός Φιλελληνισμός».
Γ) «Ο Ποιητής και Φιλέλληνας Λόρδος Βύρων & το σύγχρονο, Βυρωνικό Φιλελληνικό κίνημα».
Δ) «Γνωριμία με τις ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές: “Σέρσιγκας, Τσολιάς, Αμαλία».
Ε) «Στην Αιτωλία των Μύθων και της Ιστορίας με Συνοδοιπόρο τον Λόρδο Βύρωνα» σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδας.