Από 5 μέχρι 10 Φλεβάρη, στο Μεσολόγγι δόθηκαν με μεγάλη επιτυχία, τέσσερις παραστάσεις ( sold out)του έργου “QUO VADIS” από την θεατρική ομάδα ΠΡΑΞΗ12.

Ο πολυχώρος πολιτισμού του συλλόγου “Φίλοι της Μουσικής – Δ. Σολωμός” κατακλύστηκε από τους δημότες μας που ανυπομονούσαν να δουν την διασκευασμένη κοινωνικοπολιτική σάτιρα του έργου “Το λεωφορείο” του γνωστού Βούλγαρου συγγραφέα Στανισλάβ Στρατιέβ.

Αλλά καλύτερα να διαβάσουμε την κριτική που έγραψε ο Guentcho Banev Καθηγητής Βουλγαρικής γλώσσας και κουλτούρας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ( Ε.Κ.Π.Α.).

Ήρθε στο Μεσολόγγι την Παρασκευή 10/2/23 συνοδευόμενος από την σύζυγό του, Ελένη, καλεσμένος από την Βικτωρία Μπονάρεβα, ένθερμη θιασώτης της Πράξης 12, για να παρακολουθήσει την τελευταία παράσταση. Έγραψε λοιπόν :

 “спирка „Месолонги“ – στάση «Μεσολόγγι»

“Снощи. Едно прекрасно пътешествие с „Рейс“ на Станислав Стратиев и театрална група „Пракси (Акт) 12“. Една чудесна адаптация със заглавие Quo vadis. Пълна зала, дълбоки послания и много смях. Всичко изпипано с много мерак и любов до последния детайл – дори билетчетата са истински. Сърдечни благодарности за прекрасната постановка и гостоприемството! На добър час и до други спирки! Ще ви очакваме на спирка „Атина“.”

 

“Χθες το βράδυ. Ένα υπέροχο ταξίδι με το «Λεωφορείο» του Στανισλάβ Στρατίεβ και τη θεατρική ομάδα «ΠΡΑΞΗ 12». Μια εξαιρετική διασκευή με τίτλο Quo vadis. Γεμάτη αίθουσα, βαθιά μηνύματα και το γέλιο άφθονο. Με πολύ μεράκι και αγάπη μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια – ακόμα και τα εισιτήρια είναι αληθινά. Ευχαριστούμε από καρδιάς για την υπέροχη παράσταση και τη φιλοξενία! Και σε άλλες στάσεις και σταθμούς! Θα σας περιμένουμε και στη στάση «Αθήνα»!”

Ο Καθηγητής Guentcho Banev προχώρησε σε μια τιμητική πρόσκληση, να παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση στην Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας, ως εισηγητική θεατρική “πρόταση – διασκευή” στο έργο του μεγάλου θεατρικού συγγραφέα Στάνισλαβ Στρατιέβ, “Το λεωφορείο” , σε συνέδριο  Βαλκανικής Λογοτεχνίας!

Μια ερασιτεχνική συλλογική προσπάθεια που βρίσκει την αναγνώρισή της και έξω από τα σύνορα της μικρής αλλά και… Μεγάλης Πόλης μας.