Γράφει ο Λευτέρης Σιαπλαούρας

Πολιτικός Μηχανικός MSc, MBA

Επίσημα η προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ξεκινάει δύο μήνες πριν από την ημερομηνία των εκλογών.

Ανεπίσημα, ξεκινούσε από αρκετούς, ένα χρόνο πριν και για κάποιους την επόμενη των αυτοδιοικητικών εκλογών, θέλοντας να εκμεταλλευτούν όλα τα οφέλη της πολιτικής επικοινωνίας, που για να αποδώσει χρειάζεται χρόνο και όχι λίγους μήνες πριν από τις εκλογές.

Στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, που θα γίνουν τον Οκτώβριο, η προεκλογική εκστρατεία των περισσοτέρων υποψηφίων δεν έχει ακόμη ξεκινήσει και μάλλον θα αργήσει.  Ίσως και να έχει μετατεθεί και μετά τις εθνικές εκλογές που προηγούνται των αυτοδιοικητικών και αλλάζει, εκ βάθρων, τα δεδομένα για αρκετούς, δυνητικούς υποψηφίους.

Μία ιδιαιτερότητα που αναμένεται να αλλάξει την τελική ανθρωπογεωγραφία των υποψηφίων αλλά και την στάση των κομμάτων μετά από τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών.

Στην κυριολεξία, αναμένεται να μετατραπεί σε “κινούμενη άμμο” το προεκλογικό τοπίο, για τους περισσότερους αυτοδιοικητικούς υποψηφίους και θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη στρατηγική που θα ακολουθήσουν και στη στελέχωση των ψηφοδελτίων καθώς επίσης και στις νέες πολιτικές ιδιαιτερότητες που θα προκύψουν και θα επηρεάσουν την έκβαση της εκλογικής τους μάχης.

Αυτό γιατί μετά τις εθνικές εκλογές αναμένεται να υπάρξει ένα “θολό” εκλογικό τοπίο, με υποψήφιους αυτοδιοικητικούς, να είναι οι περισσότεροι χωρίς κομματικό χρίσμα, άλλοι με ολίγη κομματική στήριξη, πολλοί ανεξάρτητοι και πλήθος από αντάρτες. Ένα πολύμορφο σύνολο που θα δημιουργήσει ένα ανεπανάληπτο κομφούζιο και στους υποψήφιους και στις τοπικές κοινωνίες!