Με επερώτησή τους στον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκης οι περιφερειακοί σύμβουλοι, Βασίλης Χατζηλάμπρου και Κώστας Κούστας αναδεικνύουν το ζήτημα των αντλιοστασίων ομβρίων στο Μεσολόγγι.

Ως γνωστό μετά την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των αντλιοστασίων παρατηρήθηκε ότι αυτά δεν ανταποκρίνονταν σωστά και είχαν υπάρξει στο Μεσολόγγι, πλημμυρικά φαινόμενα.

Αναλυτικά η επερώτηση:

 

Κύριε Περιφερειάρχη                                                                                                                                                       

Μετά την ολική καταστροφή της παραγωγικής Θεσσαλικής γης από τις πρωτόγνωρες βροχοπτώσεις και πλημμύρες της προηγούμενης εβδομάδας, που οδήγησε σε αφανισμούς ολόκληρων χωριών με θύματα  συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους, κατοικίες, καλλιέργειες και περιουσίες που χάθηκαν ανασύρω  εικόνες από τα πλημμυρικά φαινόμενα που έλαβαν χώρα το 2016  αλλά και το 2018  στην πόλη του Μεσολογγίου αλλά και τις καταστροφές στον ευρύτερο Δήμο που απεύχομαι αλλά δεν είναι απίθανο να επαναληφθούν.

Έρχομαι στο προκείμενο  όπου ζητούνται  απαντήσεις και μάλιστα άμεσα καθότι το φθινόπωρο και ο χειμώνας είναι μπροστά μας και οφείλει η περιφερειακή αρχή να προλάβει ώστε να μην θρηνήσουμε θύματα αλλά και να μην χαθούν περιουσίες. Aφορά το κρίσιμο θέμα της αποκατάστασης των ελαττωμάτων του έργου «Συντήρηση και εκσυγχρονισμός ηλεκτρομηχανολογικών   εγκαταστάσεων αντλιοστασίων ομβρίων, υποδομών από τις καταστροφικές πλημμύρες Οκτωβρίου 2016 στο Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου».

Η (Δ.Ε.Υ.Α.Μ.)με έγγραφό της στις 2/2/2023 με Α.Π 224 ζητά να πληροφορηθεί εάν μετά την απόφαση 408/2021 της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες μετά την τρίμηνη παράταση στον ανάδοχο του έργου ώστε να ολοκληρώσει τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους και συντηρήσεις  και να αποκαταστήσει τα ουσιώδη ελαττώματα στην λειτουργία  των τριών αντλιοστασίων  της πόλης μας.

Σημειωτέο ότι  στην 1η συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου της Ι.Π Μεσολογγίου στις 5/1/2022 ο εκπρόσωπος του αναδόχου του έργου ενώ αποδέχθηκε το πρόβλημα και δεσμεύτηκε ότι θα προβεί σε όλες τις ενέργειες για να αποκατασταθούν τα ουσιώδη ελαττώματα του έργου.

Όμως μέχρι σήμερα σε καμία ενέργεια δεν προέβη και αντ ΄αυτού  κατέφυγε σε ένσταση προς το Τεχνικό Συμβούλιο ΠΕ Αιτ/νίας και προς την προϊσταμένη αρχή μετά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.                                                                                                      

Από έγκυρες πληροφορίες και έγγραφα που γνωρίζω η ΔΕΥΑΜ  δεν έχει παραλάβει έως σήμερα το έργο αφού δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά όπως μπορεί συντηρεί τα Η/Ζ ούτως ώστε σε περίπτωση διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος να εξασφαλίζεται η λειτουργία των αντλιών, όμως εκκρεμούν  εργασίες συντήρησης των αντλιών, και από έγκυρες πληροφορίες  ότι λειτουργούν εκτός της καμπύλης λειτουργίας των προδιαγραφών του κατασκευαστή, με ότι αυτό συνεπάγεται για το χρόνο ζωής τους.

Κε Περιφερειάρχη  ερωτούμε

1.Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ένστασης του αναδόχου από το τεχνικό συμβούλιο της Π. Ενότητας  Αιτωλ/νιας πότε  εξετάστηκε και ποιά είναι η απόφαση και του σχετικά με την προσφυγή του;

2.Πως θα αντιμετωπίσετε την υπάρχουσα αδράνεια που εγκυμονεί κινδύνους για την Ι.Π. Μεσολογγίου σε πιθανή περίπτωση πλημμυρικών φαινομένων καθ΄ ότι το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί;

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της ΄΄Αντίστασης πολιτών δυτικής Ελλάδας ΄΄

Βασίλης Χατζηλάμπρου κ΄ Κωνσταντίνος  Κούστας