Συγκίνηση προκάλεσε η εκδήλωση που διοργάνωσε στη Ναύπακτο ο ΣΥΡΙΖΑ στην μνήμη του Κώστα Καρακώστα που έφυγε πρόωρα από κορωνοϊό. 

 

Συγκινητική ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Ναυπακτίας με θέμα “Οι ζωντανές Μνήμες και η Παρακαταθήκη” του Κώστα Καρακώστα. Ήταν αφιερωμένη στον αείμνηστο Κώστα Καρακώστα και στην πιστή σύντροφο της ζωής του Νικολίτσα Μούρτου που έφυγαν με διαφορά λίγων ημερών για το μεγάλο ταξίδι.

Η εκδήλωση ήταν πολιτική όμως περιείχε και το ανθρώπινο στοιχείο αφού και ο Κώστας Καρακώστας εκτός από άνθρωπος της πολιτικής και της αυτοδιοίκησης ήταν ένας Ναυπάκτιος με αγάπη για τον τόπο του. Ανεξάρτητα από το αν κάποιος συμφωνούσε ή διαφωνούσε μαζί του δεν μπορούσε να μην παραδεχτεί ότι ήταν ένας άνθρωπος με φλόγα και όραμα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές του νομού Γ. Βαρεμένος , Θ. Μωραΐτης και Δ. Κωνσταντόπουλος, ο δήμαρχος Ναυπακτίας Β. Γκίζας, ο πρώην δήμαρχος Ναυπακτίας Τ. Λουκόπουλος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γ. Σιμάκης , οι αντιδήμαρχοι Σ. Παπαβασιλείου, Ν. Τσουκαλάς και Θ.  Κοτρωνιάς , οι δημοτικοί σύμβουλοι Ν. Δημητρόπουλος , Γ. Σιαμαντάς, Γ. Γούλας και Γ. Νταουσάνης, εκπρόσωπος της Α’ΕΛΜΕ , ο τέως πρόεδρος του ΠΣΑΤ Σωτήρης Τριανταφύλλου, εκπρόσωποι φορέων, εκπαιδευτικοί και πολλοί φίλοι του αείμνηστου Κώστα Καρακώστα.

Η Νατάσα Γιαννούλου αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του εκλιπόντος λέγοντας: Ο Κώστας Καρακώστας σπούδασε φυσική στην Πάτρα και έγινε δάσκαλος και στην ιδιωτική και στην δημόσια εκπαίδευση. Όπου και αν εργάστηκε είχε την αγάπη και την εκτίμηση των μαθητών του και των συναδέλφων του. Μπορούσε την φυσική επιστήμη να την κάνει παιχνίδι για τους μικρούς μαθητές και την άλλη στιγμή να καταπιάνεται με απαιτητικά και δύσκολα προβλήματα για τους υποψήφιους φοιτητές. Από μαθητής είχε πολιτικές ανησυχίες. Ήταν οραματιστής με όλη την σημασία της λέξης. Διετέλεσε μέλος ΔΣ φοιτητικών, πολιτιστικών συλλόγων, επιτροπών ειρήνης, αντιπολεμικών κινημάτων. Αργότερα μέλος του ΔΣ της ένωσης φροντιστών, συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, μέλος αλλά και πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας. Από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα η Κίνηση Πολιτών, που άνοιξε νέους δρόμους για τα ζητήματα της ζωής των πολιτών στην πόλη της Ναυπάκτου, για τους ελεύθερους χώρους, τις ανοιχτές παραλίες για τους πεζούς, το ΞΕΝΙΑ και την διαχείριση απορριμμάτων. Είχε προηγηθεί ο Αντίλογος, η εφημερίδα που μπήκε στα σπίτια όλων των Ναυπακτίων. Η ομάδα του Αντίλογου πλαισιώθηκε και από άλλους πολίτες και σχηματίστηκε η Κίνηση Πολιτών.

Από μαθητής, μέλος της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, αργότερα της Εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και αργότερα του ΣΥΡΙΖΑ. Στήριξε από την πρώτη στιγμή το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι τον χαμό του ήταν μέλος την ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας ΠΑΝΤΑ στην Αριστερά με χαμόγελο, θυμό, αισιοδοξία, όρεξη και απίστευτες ικανότητες. Πράγματα που σε όλους μας φάνταζαν αδύνατα να πραγματοποιηθούν, αυτός με την επιμονή του και την πίστη του έμπαινε μπροστά και όλοι μαζί τα καταφέρναμε.

Πάντα δίπλα του η σύντροφός του η Νικολίτσα Μούρτου. Η αγαπημένη του Νικόλ, όπως τρυφερά την αποκαλούσε. Πολύ σημαντική η παρουσία της. Δασκάλα για τους μαθητές της, αγαπημένη. Αγαπημένη φίλη και συντρόφισσα. Να βοηθήσει όπου και όπως μπορεί. Μια μεγάλη αγκαλιά. Δε θα ξεχάσουμε ποτέ το “ναι Κώστα μου”.

Μιλώντας και ο δήμαρχος Ναυπακτίας εστίασε στην πολιτική του πλευρά επισημαίνοντας την μεγάλη του δράση σε όλους τους τομείς της πολιτικής ζωής έχοντας πάντα άποψη που την εξέφραζε και την έθετε στην κρίση των συμπολιτών του. Ο κ. Γκίζας δεν μπόρεσε να μην αναφερθεί και στην μεγάλη αγάπη του Κώστα Καρακώστα για την Ναύπακτο και την Ναυπακτία.

Οι εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας που ήταν παρόντες μίλησαν για τον εκπαιδευτικό Κώστα Καρακώστα και την επίσης εκπαιδευτικό σύντροφό του Νικολίτσα Μούρτου οι οποίοι άφησαν το στίγμα τους στα σχολεία που εργάστηκαν και θα μείνουν αξέχαστοι από τους μαθητές τους.

«Δεν του ταίριαζε ο καθιερωμένος συμβατικός τρόπος στην πολιτική. Του το αναγνώριζαν και το αποδέχονταν όλοι οι φίλοι και οι αντίπαλοι, γιατί ο Κώστας δεν είχε εχθρούς, είχε μόνο αντιπάλους για τα πολιτικά ζητήματα. Κανείς ποτέ δεν μπόρεσε να του προσάψει ιδιοτέλεια, δεν του ταίριαζε και την απέφευγε», είπε μεταξύ άλλων ο πρώην δήμαρχος Τάκης Λουκόπουλος που με κόπο συγκρατούσε τα δάκρυά του.

Οι παραβρισκόμενοι βουλευτές επίσης έκαναν αναφορά στην πραγματική και ανιδιοτελή αγάπη του για τον τόπο για το πάθος και την επιμονή του να βρει λύσεις σε σοβαρά προβλήματα. Όλοι αναφέρθηκαν στην σημαντική αυτοδιοικητική του πορεία για την οποία πάλεψε, συγκρούστηκε αλλά δεν εγκατέλειψε το όραμά του. Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος μάλιστα πρότεινε να γίνει κάτι που θα τιμήσει τον Κώστα Καρακώστα και το οποίο θα αποφασίσει ο δήμος. Να μην είναι απλά το όνομά του σε μια πλατεία ή έναν δρόμο όπως είπε χαρακτηριστικά.

Για την αγάπη του ζευγαριού μίλησε η θεία και νονά της Νικολίτσας κα Μαραγδούλη, ενώ αναφέρθηκε και σε ένα περιστατικό με ένα σοβαρό ατύχημα που συνέβη στον Κώστα Καρακώστα ο οποίος έμενε στην ίδια γειτονιά με την σύζυγό του. Η κα Μαραγδούλη θυμάται όταν μια παραμονή Χριστουγέννων ένα αυτοκίνητο τραυμάτισε τον μικρό Κώστα που έπαιζε στην γειτονιά με τα άλλα παιδιά. Παρόλο που ο τραυματισμός ήταν πολύ σοβαρός ο Κώστας τα κατάφερε και ξεγέλασε τον χάρο όπως είπε η ίδια.

Η πιο συγκινητική στιγμή ήταν όταν στο τέλος της εκδήλωσης προβλήθηκε ένα βίντεο με στιγμές του Κώστα Καρακώστα.