Τη Δευτέρα 27 Απριλίου 2020 ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων στα πλαίσια παρακολούθησης της ορνιθοπανίδας του Εθνικού Πάρκου πραγματοποίησε καταγραφές στις φωλιές των πελαργών (Ciconia ciconia).

Η διαδικασία της αναπαραγωγής βρίσκεται σε εξέλιξη και σε λίγο καιρό οι πρώτοι νεοσσοί θα εκκολαφτούν από τα αυγά τους και οι φωλιές θα γεμίσουν με τα νέα μέλη.

Στις τοπικές κοινότητες στη Μαγούλας, στο Λεσίνι, στη Κατοχή, στο Νεοχώρι και στον Πεντάλοφο καταγράφηκαν πελαργοφωλιές ενεργές και μη τόσο στις σκεπές και σε τρούλους εκκλησιών όσο και σε στύλους-κολόνες της ΔΕΗ.

Η πιο αξιοθαύμαστη βέβαια φωλιά εντοπίστηκε στο Νεοχώρι όπου ο πελαργοί επέλεξαν να την κατασκευάσουν στην κορυφή του κορμού ενός φοίνικα.

Κάθε χρόνο τα γνωστά σε όλους αποδημητικά πουλιά έρχονται στην περιοχή του Μεσολογγίου  τον Μάρτιο για να ζευγαρώσουν, να επισκευάσουν τις φωλιές τους, να κλωσήσουν τα αυγά, να μεγαλώσουν τους 3-4 νεοσσούς και να αναχωρήσουν στα μέσα Αυγούστου με αρχές φθινοπώρου για τις πιο θερμές περιοχές της Αφρικής.

Είναι πουλιά με πολύ ανεπτυγμένη την ανθρωποφιλία και αισθάνονται μεγάλη ασφάλεια όταν οι φωλιές τους βρίσκονται κοντά στον άνθρωπο και δεν κινδυνεύουν οι νεοσσοί τους. Θεωρούνται δείκτες υγείας υγροτοπικών και αγροτικών οικοσυστημάτων.

Κάθε χρόνο ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων πραγματοποιεί στους νεοσσούς δακτυλιώσεις. Τοποθετείται δηλαδή πλαστικό δακτυλίδι το οποίο παραμένει δια βίου με έναν αριθμό-κωδικό στο πόδι των νεαρών πελαργών.

Με την μέθοδο αυτή συλλέγονται από τους επιστήμονες δεδομένα για την μετανάστευση, τη βιολογία και την οικολογία τους. Στις καταγραφές των πελαργοφωλιών στην περιοχή ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης υπό το στέλεχος (Επόπτης – Φύλακας) κ. Παλαιό Νίκο συμμετείχε και ο εξωτερικός συνεργάτης (Περιβαλλοντολόγος) κ. Διονύσης Μαμάσης.

Οι λευκοπελαργοί αποτελούν ένα ζωντανό σύμβολο της ταυτότητας των συγκεκριμένων χωριών προσφέροντας ένα θαυμάσιο θέαμα στους κατοίκους και τους επισκέπτες της προστατευόμενης περιοχής. Είμαστε εδώ για την προστασία της φύσης ,της βιοποικιλότητας και της περιβαλλοντικής αξίας του νομού μας.” υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του φορέα διαχείρισης λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου.