Με ανακοίνωσή του το ΔΣ του ΤΟΕΒ Νεοχωρίου βάζει “κόκκινες” γραμμές και θέτει σειρά ερωτημάτων και προβληματισμών σχετικά με το ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου και την ενεργειακή κοινότητα Τ1 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

TOEB NEOSVRIOY

“Το Δ.Σ. του Τ.Ο.Ε.Β. Νεοχωρίου Αιτωλοακαρνανίας, με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά που συνεχίζουν να διαδραματίζονται δημόσια και τις ενέργειες από πρόσωπα, τα οποία θεσμικά θα έπρεπε να γνωρίζουν και να τηρούν τους τύπους επικοινωνίας και ευγενείας, επιθυμεί να γνωστοποιήσει στα μέλη του τα ακόλουθα: 

1) Η Γενική μας Συνέλευση, η οποία συγκλήθηκε νόμιμα και εμπρόθεσμα στις 31/3/2024, έλαβε σημαντικότατες αποφάσεις, οι οποίες  θα καθορίσουν την πορεία μας σε μια σειρά θεμάτων ζωτικής σημασίας για την επιβίωση και ευόδωση των κόπων μας. Είμαστε όλοι αγρότες και στόχος μας είναι η ευημερία των πολλών, μέσα στη δυσμενή συγκυρία. Ουδέποτε σταματήσαμε τις προσπάθειες να επαναφέρουμε τις ιδανικές συνθήκες, προκειμένου να αυξηθεί το οικογενειακό εισόδημα, να επαναφερθούν οι επιδοτήσεις σε καλλιέργειες, οι οποίες άδικα και αλόγιστα καταργήθηκαν, καθιστώντας τον κόπο μας πηγή επιβίωσης και όχι ευημερίας. Καλέσαμε κάθε φορέα εξουσίας, αρμόδιο, συναρμόδιο, αρωγό και προϊστάμενο, φίλα κείμενο και «αντιπάλους», προκειμένου να εκθέσουμε ενώπιον όλων τις αγωνίες του κόσμου μας, τις προθέσεις μας, τις προοπτικές μας, την ελπίδα μας ότι, τουλάχιστον ακόμη και την παρούσα «τελευταία στιγμή», δεν θα υπολογιστούμε ως υπήκοοι, αλλά ως ισότιμοι πολίτες αυτής της Δημοκρατικής Πολιτείας που λέγεται Ελληνικό Κράτος.

2) Το τρίπτυχο ΝΕΡΟ – ΡΕΥΜΑ – ΥΠΟΔΟΜΕΣ κινεί τις προσπάθειες του ΔΣ μας.

α) Όσον αφορά στο ΝΕΡΟ, το πάγιο αίτημα μας εκφράζεται με τη σαφή αντίθεσή μας  στις προσπάθειες που έχουν εκ νέου εκφραστεί για εκτροπή του Αχελώου με πρόσχημα το Θεσσαλικό κάμπο και την ανάγκη του για νερό. Χωρίς επίσημη πληροφόρηση, με μόνα μέσα μας τη δική μας έρευνα και παρακολούθηση σχετικά με τους κεντρικούς σχεδιασμούς, οι οποίοι μας «ξεχνούν», στην προσπάθεια να διευθετήσουν εκείνα που θεωρούν πιο σημαντικά για την αποκατάσταση του Θεσσαλικού κάμπου, έχουμε να πούμε τα εξής:

Είμαστε κι εμείς άνθρωποι, είμαστε κι εμείς εδώ. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των καιρών, που έφεραν το αγροτικό εισόδημα σε ιστορικό ναδίρ.

Όσο κι αν συμπονούμε  την κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει ο κόσμος της Θεσσαλίας, κάθε θεσμικός παράγοντας λήψης αποφάσεων σε κεντρικό επίπεδο οφείλει να παραδεχτεί ότι οι υδατικοί πόροι του Θεσσαλικού κάμπου εξαντλούνται τόσο ραγδαία, επειδή τόσο επιθετική και ασυλλόγιστη υπήρξε η πρακτική δεκαετιών σε υπερυδατοβόρες καλλιέργειες. Σήμερα η Κάρλα υφίσταται εκ νέου, η ίδια η φύση αντιστέκεται στην ανθρώπινη επέμβαση και επαναφέρει την κατάσταση στα προ της δεκαετίας του ’60 επίπεδα. Τι θα συμβεί στις Αιτωλοακαρνανικές καλλιέργειες εάν ο Αχελώος στραφεί και απομειωθεί η φυσική ροή του, για να καλυφθούν οι καλλιέργειες της Θεσσαλίας;

Αλλά, επειδή τα πράγματα πρέπει να λέγονται με τ’ όνομά τους, ποιος ωφελείται περισσότερο εν τέλει από την τροπή αυτή; Ποιος είναι εκείνος που έχει τη δύναμη να κινήσει εκ νέου νήματα, τα οποία είχαν κοπεί με ανώτατες δικαστικές αποφάσεις εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια; Πρέπει εμείς να θυμίσουμε στον κόσμο μας και στην ελληνική κοινή γνώμη ότι μόλις το 2012 σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος και ο οικονομικός παράγοντας του τόπου μας είχε ταχθεί δικαστικά και είχε κερδίσει την επιβίωσή μας; Αυτός ο κόσμος σήμερα σιωπά και μάλιστα δεν ξέρουμε εάν έχει ήδη συμφωνήσει να μην αντιταχθεί πλέον. Πολύ σημαντικές πληροφορίες έχουν αποκρυβεί, πολύ ουσιαστικά ζητήματα τεχνικής φύσης έχουν αφεθεί «παραπίσω» και εργασίες έχουν σταματήσει με υποσχέσεις για το αβέβαιο μέλλον. Γιατί; Γιατί τα έργα υποδομής κοστίζουν και επιλέγεται η πρόχειρη λύση της αποκατάστασης με προχειρότητες.

Όμως τα έργα αυτά τα έχουμε πληρώσει και δυο και τρεις φορές. Τα κονδύλια που προβλέφθηκαν για εμάς βρίσκονται σε χέρια άλλων και τα κόστη μετακυλίουν στις περιουσίες μας. Φορολογούμαστε σαν κάθε Έλληνα πολίτη, αλλά πληρώνουμε σε έμμεσα κόστη δυο φορές πάνω από τη φορολογία μας. Τον κόπο μας για τη σοδειά με τους κινδύνους και την αβεβαιότητα του καιρού δεν χρειάζεται να τον θυμίσουμε σε κανέναν μας. Και σε αυτό το τελευταίο έρχεται να γεννηθεί και η εύλογη απορία μας: Μιλάνε όλοι για κλιματική αλλαγή και δε σκεπτόμαστε τι θα συμβεί όταν βιαστεί η φύση του τόπου μας; Μιλάμε για συνέπειες και δε σκεπτόμαστε τι θα συμβεί όταν το νερό του Αχελώου λιγοστέψει; Δεν ξέρουμε ή δε δίνουμε σημασία στην επέλαση του υφάλμυρου υδάτινου ορίζοντα που καραδοκεί, σαλτσινίζοντας τα χωράφια μας; Επίσημες κυβερνητικές και πανεπιστημιακές μελέτες και επιστημονικές παραδοχές λένε ότι εξαιτίας των φραγμάτων αλλοιώθηκε η μορφή του Δέλτα κατά 98% κι εμείς ανεχόμαστε την προοπτική να μειωθεί η ροή του ποταμού, επειδή η Δ.Ε.Η. θέλει κι άλλο φράγμα;

β) Κι έτσι φτάνουμε στο «δια ταύτα»: το ΡΕΥΜΑ. Η ενεργειακή μας αυτονόμηση μέσω της Τ1 Ενεργειακής Κοινότητας, που καθυστέρησε τόσο πολύ, από παράγοντες της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ και κάθε φορέα μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την καθυστέρηση, αλλά υπακούσαμε στη δημοκρατική απόφαση της πλειοψηφίας των μελών μας. Εισφέραμε στην Τ1 τη δύναμή μας, τους μετρητές μας, όταν κανείς άλλος από τους όμορους ΤΟΕΒ δεν είχε μετρητές να εισφέρει. Δεν υπάρχει μερικές φορές άλλος τρόπος, από τον απλό και καθαρό: Χωρίς εμάς, δε θα μπορούσαν οι γείτονές μας να υπάρξουν. Ωφελήθηκαν από εμάς, δε μας ωφέλησαν. Και κάθε φορά που έρχεται η ώρα να «κάνουμε λογαριασμό», πάντοτε δίνουμε τα περισσότερα, κι ας είμαστε παγίως οι πιο αδικημένοι. Δε λέμε εδώ κουβέντες ανυποστήρικτες. 100.000 στρέμματα ο τόπος μας και τα μισά δεν έχουν δίκτυο. Όταν πληρώνουμε για έργα υποδομής πληρώνουμε για τα εκατό χιλιάδες στρέμματα και όταν αναζητούμε ίση μεταχείριση, μας μιλάνε για τα 45.000 αρδευόμενα. Τούτο είναι σκοπός μας να αλλάξει – και μάλιστα άμεσα. Ποιος όμως βρισκόταν σε δύο θέσεις ευθύνης με ιδιότητα τέτοια που να μπορεί να ελέγξει τα έγγραφα που εμείς ποτέ δε λάβαμε, τις αποφάσεις, στις οποίες ποτέ δε συμμετείχαμε και τις συναντήσεις, το αποτέλεσμα των οποίων ποτέ δε μας γνωστοποιήθηκε; Ποιος ισχυρίζεται ότι γνωρίζει «τα ενεργειακά» Ποιος μιλάει για βραβεύσεις και πρωτιές και μεγαλεπήβολα σχέδια; Ποιος καλεί προφορικά σε πανστρατιές και μια του κάνει και μια δεν του κάνει το νέο νομικό πλαίσιο στην ενέργεια; Πώς μπορεί καθένας που δεν έχει σχέση με τον δικό μας ΤΟΕΒ, με τον τόπο και τις περιουσίες σας, να ισχυρίζεται ότι έρχεται ως άγγελος λύσεων, τις οποίες δεν προσέφερε ακόμη στον τόπο του; Αν ο κύριος Αντιπρόεδρος της Τ1 και Πρόεδρος του ωφελημένου σε πλείστες όσες περιπτώσεις ΤΟΕΒ Μεσολογγίου «τα ξέρει», γιατί δεν τα έλεγε τόσον καιρό; Και τώρα που «τα λέει», πώς υποκαθιστά το θεσμικό ρόλο του Προέδρου της Τ1; Ποια εξουσιοδότηση του δόθηκε να μιλήσει εξ ονόματος όλων των μελών; Σε ποια ενημέρωση προέβη, πού είναι τα έγγραφα που αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς του; Και σε ποιους ισχυρισμούς να πιστέψουμε; Σε αυτούς που γράφονται από τα τοπικά ηλεκτρονικά μέσα; Στη συνέντευξη στο YouTube; Και με τον Άννα και με τον Καϊάφα, και με τον Πιλάτο και με τον Χριστό δε γίνεται.

Κι ενόσω συμβαίνουν όλα αυτά, η ΔΕΗ ΑΠΕ καλύπτει ανενόχλητη τους ενεργειακούς χώρους. Ενόσω συμβαίνουν αυτά, η ΔΕΗ ζητάει νέα φράγματα, ζητάει εκτροπή του Αχελώου. Ενόσω συμβαίνουν κοσμογονικές αλλαγές, εμείς παραμένουμε ως έργο πέμπτης προτεραιότητας και οι αυτόκλητοι σωτήρες – και επαΐοντες κατά δήλωσή τους – παραπλανούν και προωθούν τους δικούς τους σχεδιασμούς με γνώμονα τα προσωπικά τους οφέλη και όχι τα δικά μας. Με  το ίδιο πρόσωπο σαν επιστημονική προμετωπίδα, με τον ίδιο άνθρωπο που άφησε μια ολόκληρη κοινότητα να περιμένει αδειοδότηση από το ΔΕΔΔΗΕ. Επιστημονική πενία; Ιδιωτεία; Αφέλεια; Άγνοια; Προσωπική ατζέντα; Ποιος μπορεί να ξέρει με ασφάλεια; Το σίγουρο είναι ότι, όποιος έβλαψε τους στόχους μας, θα πληρώσει το σφάλμα και δεν θα παραπλανηθούμε από τις κουβέντες της σειράς, ούτε θα ακούσουμε τους σοφιστές.

γ) Αναφερθήκαμε και πιο πάνω στις ΥΠΟΔΟΜΕΣ, αλλά αυτό το ζήτημα είναι το πιο κρίσιμο σε όχι μόνο το επίπεδο των φραγμάτων: Υπάρχουν μερικά ακόμη ζητήματα που πρέπει να γίνουν σαφή και καλούμαστε εμείς να τα αποσαφηνίσουμε. Το ζήτημα της οριοθέτησης της κοίτης του ποταμού που μένει άλυτο, το ζήτημα της Δ20 της οποίας ξαφνικά το έργο δεν προχωρά και το ζήτημα του καθαρισμού του αποστραγγιστικού αύλακα του Λούρου, για τον οποίο δώσαμε πέρισυ ένα σεβαστότατο ποσό στον αρμόδιο φορέα, αλλά έργο δεν είδαμε. Το καλοκαίρι που μας πέρασε δώσαμε έναν τιτάνιο αγώνα ενάντια στο χρόνο, για να αποφύγουμε τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε μια πλημμύρα σαν αυτή της Θεσσαλίας. Από το υστέρημά μας και μόνοι μας, διότι υπήρχαν κι άλλοι που θα έπρεπε να πληρώσουν το λογαριασμό, αλλά δεν υποστηριχθήκαμε. Ζητήσαμε βοήθεια από κάθε υπεύθυνο και σε θέση ανώτερη από εμάς, αλλά δεν εισακουσθήκαμε και «βάλαμε πλάτη» για τον κόσμο μας. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι, εάν γίνει το κακό, μετά μόνον ευχολόγια και αναζητήσεις ευθυνών θα ακούγονται, αλλά η ζωή δεν αποκαθίσταται με ευχολόγια. Είμαστε ξεκάθαροι: τα κόστη των υποδομών της Παραχελωίτιδας αφορούν κάθε συναρμόδιο Υπουργείο και Φορέα υλοποίησης έργων και θα τα διεκδικήσουμε ως το τελευταίο ευρώ.

Επιγραμματικά να αναφέρουμε τα εξής:

Ι. Ο Αχελώος έχει βλαβεί και περαιτέρω βλάβη δε χωρά. Τυχόν εκτροπή του, περισσότερο ή λιγότερο, θα αχρηστεύσει τα αρδευτικά μας αντλιοστάσια, αφού το ύψος του νερού δε θα φτάνει σε αυτά, ώστε να αρδευτούν απρόσκοπτα οι καλλιέργειές μας. Η φυσιογνωμία του Δέλτα έχει αλλοιωθεί και κάθε περαιτέρω επέμβαση θα «δηλητηριάσει» ανεπιστρεπτί το οικοσύστημα. Επαναλαμβάνουμε ότι δεν είμαστε πολίτες τρίτης κατηγορίας, είμαστε οι πολίτες του μεγαλύτερου νομού της χώρας και είναι αδύνατον να μην αρθρώσουμε λόγο απέναντι σε εκείνους που επιβουλεύονται τις ζωές, την υγεία και την οικονομία μας.

ΙΙ. Είναι απαράδεκτο να μην προστατευόμαστε από τα καιρικά φαινόμενα που αναμένονται και από τύχη μόνο δε μας χτύπησαν και φέτος. Δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε να γίνει το κακό. Άρα ο αύλακας του Λούρου πρέπει να καθαριστεί τώρα.

ΙΙΙ. Η διώρυγα Δ20 αδυνατεί λόγω παλαιότητας και υπερχρήσης σε διπλό αντικείμενο, (αρδευση – αποστράγγιση) για το οποίο κατ’ αρχήν δεν φτιάχτηκε, να ανταποκριθεί. Η διώρυγα πρέπει να ανορθωθεί τώρα.

IV. Η ενεργειακή μας αυτονομία πρέπει να επιτευχθεί και οι υπόγειες ενέργειες των αυτοδιορισθέντων δήθεν σωτήρων μας να αποτραπούν εν τη γενέσει τους. Διαφάνεια του έργου της Τ1 συνεπάγεται ότι αύριο κιόλας θα έχουμε χρονοδιάγραμμα ενεργειών ως τώρα, για να δείξουμε στα μέλη μας, ώστε να γνωρίζει καθένας τι θα πράξει.

V. Οι επιδοτήσεις θα πρέπει να επανεξεταστούν. Έχει καταστεί σαφές στους περισσότερους πλέον ότι η ζημιά που έχει γίνει από τα φράγματα, έχει καταστρέψει με το σαλτσίνισμα το μισό μας ζωτικό χώρο. Οι καλλιέργειές μας πρέπει να προστατευθούν και το δίκτυό μας να επεκταθεί, ώστε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις των καιρών με το 100% των δυνάμεών μας.