Η Ελληνοαµερικανική Ένωση παρουσιάζει την ατοµική εικαστική έκθεση του εγνωσµένου κύρους χαράκτη και ζωγράφου, Απόστολου Κούστα µε τίτλο: «Εναγκάλιση».

Η έκθεση εγκαινιάζεται το Σάββατο 4 Μαρτίου 2023, στις 19:00, στις Γκαλερί της Ελληνοαµερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα) και θα διαρκέσει µέχρι και τις 28 Μαρτίου 2023.

Η έκθεση θα λειτουργεί με ελεύθερη είσοδο Δευτέρα – Παρασκευή: 12:00 – 20:00, Σάββατο: 10:00 – 14:00, Κυριακή κλειστά

Φωτό αρχείου από τα εγκαίνια της έκθεσης του Απόστολου Κούστα στον ίδιο χώρο το 2003

 

20 χρόνια µετά την πρώτη του ατομική έκθεση «Βραχογραφίες» στην Ελληνοαµερικανική Ένωση, ο καλλιτέχνης παρουσιάζει χαρακτικά ανάτυπα, ζωγραφική και φορητές τοιχογραφίες, γλυπτά και σχέδια ορόσηµα της δουλειάς µίας εικοσαετίας σε διαρκή διάλογο µε παλαιότερα έργα του.

O Aπόστολος Κούστας κατάγεται από το Μεσολόγγι. Στα 35 χρόνια που υπηρετεί την τέχνη κατάφερε να περάσει τα καλλιτεχνικά σύνορα της Ελλάδας κάνοντας ατοµικές εκθέσεις στο εξωτερικό και µάλιστα να βραβευτεί το 1991 στη Διεθνή Τριεννάλε Χαρακτικής της Οζάκα, στην οποία διαγωνίστηκαν 67 χώρες µε 1748 καλλιτέχνες.

Στα πρώτα βήµατα της δουλειάς του επηρεάστηκε από σηµαντικούς χαράκτες, όπως τον Τάσο Σικελιώτη, τον Γιώργο και ιδιαίτερα τη Βάσω Κατράκη, της οποίας υπήρξε βοηθός και µετά µαθητής. Στο εργαστήριο της τελευταίας ο καλλιτέχνης κατάφερε να περάσει τη χαρακτική από το ξύλο στην πέτρα απελευθερώνοντας έτσι την τέχνη της χαρακτικής από την εξάρτηση της τυπογραφίας και της διαφήµισης. Παράλληλα έµαθε να αξιοποιεί µε ποιητική σύνεση τον εικαστικό ποιητικό λόγο, να χρησιµοποιεί µε έµπνευση κι εγκράτεια το χρώµα της ζωγραφικής στην χαρακτική και τέλος κατάλαβε τον πρωτεύοντα ρόλο του ζωγραφικού σχεδίου στη χαρακτική.

Ο Απόστολος Κούστας χρησιµοποιεί στη δουλειά του επιφάνειες που ο ίδιος φτιάχνει, το δικό του κουρασάνι, και ως αληθινός µάστορας εκτελεί ο ίδιος µε τα χέρια του κάθε στάδιο της διαδικασίας υλοποίησης του έργου χωρίς τη µεσολάβηση τρίτου ή τη βοήθεια µηχανήµατος. Το υλικό, σε συνδυασµό µε την κατάλληλη επιλογή χαρτιού και χρωστικών ουσιών, παρέχει πλήθος εκφραστικών δυνατοτήτων που παραµένουν, ωστόσο άρρηκτα συνδεδεµένες µε την έµπνευση του Απόστολου Κούστα: νέες αναλογίες που ενίοτε αναζητούν το µνηµειώδες, απέριττες και ιερατικές γραµµές, πυκνότητα και ζεστασιά της υφής των χρωµάτων µε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της χαρακτικής.

Τα έργα του Απόστολου Κούστα διαπνέονται από µυθική διάσταση. Ο καλλιτέχνης ανασταίνει, χωρίς καµιά ανεκδοτική πρόθεση, µερικές από τις µεγάλες µορφές ή τις µεγάλες στιγµές της µυθολογίας ή ακόµα προσδίδει µυθική διάσταση σε όλα τα θέµατά του, που εµπνέονται από τη φύση, τη χριστιανική και βυζαντινή παράδοση.

 

Γι α π ε ρ ι σ σ ό τ ε ρ ε ς π λ η ρ ο φ ο ρ ί ε ς , µ π ο ρ ε ί τ ε ν α ε π ι σ κ ε φ τ ε ί τ ε τ ο

 

www.apostoloskoustas.com

 

Η έκθεση πραγµατοποιείται µε την ευγενική υποστήριξη του οµίλου EUNICE ENERGY GROUP, ως αποκλειστικού χορηγού.