Το ζήτημα του οδικού άξονα Αγρινίου – Καρπενησίου θέτει με νέα ερώτησή του, στον Υπουργό Υποδομών, Κ. Καραμανλή, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, του ΚΙΝ.ΑΛ., Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.

Επίσης σημειώνεται ότι για το ίδιο ζήτημα έχει συσταθεί συντονιστική επιτροπή πολιτών με σκοπό την ολοκλήρωση του δρόμου Αγρίνιο-Καρπενήσι που λιμνάζει χωρίς κανένα λόγο εδώ και δεκαετίες, παρόλο που υπάρχει προμελέτη έως το 28ο χλμ,  τη στιγμή που τρέχουν μεγάλα έργα στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Σκοπός του συντονιστικού είναι η κινητοποίηση των αρμοδίων φορέων ώστε να ολοκληρωθεί το έργο.

Σε ανακοίνωση του συντονιστικού σημειώνεται: “Απευθυνόμαστε στους κατοίκους των Δήμων Αγρινίου, Καρπενησίου και Λαμίας, όπως προβλέπει ο συνολικός σχεδιασμός του έργου. Για το σκοπό αυτό έχουμε απευθύνει κάλεσμα για συλλογή υπογραφών, στο οποίο ήδη υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση. Μπορείτε να υπογράψετε ηλεκτρονικά στον ακόλουθο σύνδεσμο https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScmrfK4IaaNDcgqbpKzXfJhbYqj1P1azfjPM5cx4uI4ZNnCJw/viewform?usp=sf_link”

 

Αναλυτικά η ερώτηση:

Με διαδοχικές ερωτήσεις μου, τόσο προς εσάς όσο και προς τον προκάτοχό σας κ. Σπίρτζη, έθεσα τα μεγάλα προβλήματα του οδικού δικτύου που συνδέει το Αγρίνιο και το Καρπενήσι και την αναγκαιότητα κατασκευής ενός νέου άξονα σύγχρονων προδιαγραφών. Ενός άξονα που θα προσφέρει γρήγορες και ασφαλείς μετακινήσεις αλλά και θα αποτελεί τμήμα του οριζόντιου άξονα Πλατυγιάλι – Ιόνια Οδός – Αγρίνιο – Καρπενήσι – Λαμία, που συνιστά αναγνωρισμένο διευρωπαϊκό οδικό άξονα και θα συνδέσει το λιμάνι του Πλατυγιαλίου και την Ιόνια Οδό με την ΠΑΘΕ και τον Ε65, τη Νοτιοδυτική με την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, διανοίγοντας νέες προοπτικές για τις μεταφορές, τον τουρισμό και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής αλλά και της ολόκληρης της χώρας.

Το υφιστάμενο δίκτυο, χαρακτηρίζεται από μεγάλη επικινδυνότητα και δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις για τις μετακινήσεις. Το αποτέλεσμα είναι, η περιοχή να στερείται των προοπτικών ανάπτυξης που θα προσέφερε ένα σύγχρονος οδικός άξονας. Κι ενώ οι μελέτες υπάρχουν, η κατασκευή έχει μείνει μια υπόσχεση. Μέχρι στιγμής έχουν προκηρυχθεί μόνο περιορισμένης έκτασης μεμονωμένα έργα βελτίωσης της Ε.Ο. Αγρινίου – Καρπενησίου, που ακόμα κι αυτά ωστόσο, παραμένουν σε εκκρεμότητα επί σειρά ετών. Έργα που διακόπτονται και επανεκκινούν, χωρίς να τηρούνται οι προθεσμίες για την παράδοσή τους.

Κατά τη συζήτηση της τελευταίας επίκαιρης ερώτησής μου για τη σύνδεση Αγρινίου – Καρπενησίου τον Απρίλιο του 2021, αναφέρατε ότι η μελέτη βελτίωσης της εθνικής οδού Καρπενησίου-Αγρινίου στο τμήμα Καρπενήσι-Άγιος Βλάσιος, προϋπολογισμού 12 εκατομμυρίων ευρώ έχει γίνει αποδεκτή από το Υπουργείο Ανάπτυξης και θα χρηματοδοτηθεί. Έκτοτε ωστόσο, καμία ενημέρωση και καμία εξέλιξη στην προκήρυξη των σχετικών έργων δεν έχει υπάρξει.

Κύριε Υπουργέ, οι κάτοικοι της Αιτωλοακαρνανίας βρίσκονται πλέον σε απόγνωση, βλέποντας την περιοχή τους να βρίσκεται μόνιμα εκτός του σχεδιασμού του Υπουργείου Υποδομών. Ο οδικός άξονας Αγρίνιο – Καρπενήσι θα προσφέρει ασφάλεια και θα δώσει ώθηση ανάπτυξης στην περιοχή και χρειάζεται άμεση κινητοποίηση από τα αρμόδια Υπουργεία, ώστε  επιτέλους να υλοποιηθεί.

Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε κ. Υπουργέ :

  1. Υπάρχει σχεδιασμός του Υπουργείου για την κατασκευή σύγχρονου οδικού άξονα που θα συνδέει το Αγρίνιο με το Καρπενήσι;

  2. Σε ποια φάση βρίσκεται η εκπόνηση των σχετικών μελετών; Με ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ποια χρηματοδότηση πρόκειται να υλοποιηθεί το έργο;